Спешна поправка в решението за териториалните планове за въглищните региони. След обвиненията от ГЕРБ към партньорите им във властта комисия в парламента ще наблюдава финансирането на фирми.

Ден, след като от ГЕРБ обвиниха кабинета, че се готви да раздават европейски пари на близки фирми, Борисов обяви - напрежението е потушено.

„Акад. Денков ме увери, че това не е така. Аз му вярвам и още в петък на МС тези изречения ще изчезнат. Тогава вече, когато имаме одобрен план, всяка една компания ще се явява, ще кандидатства по трите основни принципа на ЕК. Аз мисля, че е неволно допусната грешка, така ми се иска да мисля“, каза Бойко Борисов в парламента.

С телефонни разговори партньорите в управлението са се разбрали, че темата за териториални планове ще влезе за обсъждане и в парламентарна комисия.

„Разговаряхме с ГЕРБ тази сутрин, разговаряхме и с премиера. Твърди се, че грешката е неволна за тези думи. За да няма такива неволни грешки, всичко ще минава през парламента. Ще прегледаме внимателно нещата, които се отнасят за тези фирми“, заяви и Делян Пеевски от ДПС.

От коалицията ПП-ДБ са категорични - спазват се изискванията от Европа и все още конкретни фирми не са избрани.

„Отново ГЕРБ залитат по риториката на „Възраждане“. Това е един индикативен списък, в който фирмите посочват инвестиционните си намерения. Големите фирми застават с имената си, със своите хиляди левове. Това, което вчера им се случи, за пореден път ще отблъсне инвестиционния интерес към Стара Загора“, твърди Радослав Рибарски от ПП-ДБ.

Опозицията обаче атакува.

„Ако някой е имал съмнение за това, какво държи сглобката, то днес вече е ясно за всички - тези партии си разпределят властта на порции и искат да заграбят обществени парите“, категорична е Корнелия Нинова.

„Няколко фирми ще спечелят стотици милиони, няма да спечелят работещите. Няма гаранция каква ще е цената на тока. Новото е, че няколко фирми ще спечелят няколко стотин милиона и предстои затваряне на тецовете“, каза от своя страна Цончо Ганев от „Възраждане“.

Решението за териториалните планове ще бъде взето в петък от правителството.