Президент и двама министри влязоха в словесна престрелка заради скандала с футболния съюз.  

Президентът Румен Радев заяви, че държавата се е намесила по груб и недопустим начин, искайки оставката на Борислав Михайлов. Той обяви, че е крайно неприятно страната ни, спасила 50 хиляди евреи по време на Холоскоста да бъде олицетворявана с расизъм.

На свой ред военният и спортният министър опонираха на държавния глава.

Според Радев искането на оставка по този повод на президента на футболния съюз е бягство от отговорност на хората, които по закон носят тази отговорност.

"Футболът е огледало на състоянието на държавата. Каквото е управлението на държавата, такова е и управлението на българския футбол и вчерашните действия са блестящо доказателство за това. За мен е безпрецедентно държавата да се намесва по груб и недопустим начин както са изискванията на ФИФА и УЕФА, както се случва и с други институции в  държавата", заяви държавният глава.

Той допълни, че нито една федерация няма охранителни или разследващи функции и не носи отговорност за поведението на феновете. 

Критиките на президента предизвикаха остра реакция от вицепремиера Красимир Каракачанов.

"Като заяждане, как да го коментирам, като заяждане. Когато беше правителството на Сергей Станишев много хубав ли беше футболът, на Орешарски – по- хубав ли беше? Започнем ли да вкарваме във футбола политика и да се драпаме на тази основа, не е добре", коментира в отговор на критиките на президента министърът на отбраната Красимир Карачанов.

В статус в социалните мрежи, министърът на спорта Красен Кралев обвини президента в некомпетентност.

"Означават ли думите му, че Румен Радев защитава извършителите на престъпления в спорта и по-конкретно корупционните практики при съдиите, каквито се разследват в момента?", написа Красен Кралев.

Снимка: btvnovinite.bg

Министърът на спорта апелира да бъдат оставени на спокойствие специализираните органи, за да си свършат работата и  да бъдат оповестени пред обществото конкретни данни и факти по футболния скандал.

Междувременно първият вицепрезидент на футболната централа Йордан Лечков изрази пред bTV предположението, че Изпълкомът няма да приеме оставката на Михайлов в петък.