Отговорността за оградата по границата ни ще премине изцяло под шапката на МВР, реши Съветът за сигурност на съвещание с премиера Стефан Янев.

До сега отговорността беше споделена между областните управители и МВР. При новото разпределение МВР и "Гранична полиция" ще се грижи за сигурността по границата, както и за поддръжката на съоръжението и системите за наблюдение.

У нас няма завишен миграционен натиск, но държавата е в готовност да реагира при промяна, стана ясно още след заседанието на Съвета по сигурност. Последни дни дори се отчита лек спад на миграционния натиск, отчетоха от МВР. Въпреки това той е шесткратно по-голям в сравнение с миналата година, но четири пъти по-нисък сравнено с кризата през 2015 г. 

Институциите са обсъдили съвместните мерки, които да се вземат при засилен миграционен натиск. Включително разкриването на допълнителни домове за настаняване на чужденци и евентуалното включване на военни в охраната на границата. За момента това не се налага. 

Служебният премиер Стефан Янев заяви, че властите са готови да отговорят на засилен мигрантски натиск, ако това е необходимо, като е създадена и организация с Министерство на отбраната, ако има нужда от военна помощ.

Вътрешният министър Бойко Рашков коментира, че страната ни е готова да открие и нови бежански центрове, ако това се наложи при евентуален засилен натиск.

„Грешно се смята, че става дума за афганистански граждани, на практика гражданите на Турция които опитват да премина границата са 32%, гражданите на Афганистан 17%, Ирак 17%“, обясни той.

Янев каза още, че на следващото заседание на Съвета за сигурност ще се обсъди осъвременяването на цялостната политика на България за Република Северна Македония и политическите процеси там.

„Без да излизаме от рамката, която е приета от българския парламент, предлагаме на следващото заседание да потърсим практични решения така, че да имаме устойчиви послания и бъдещи решения в интерес на България“, каза Янев.

МВР са засилили и контрола в страната, като постоянно се извършват специализирани операции, особено на магистрала „Тракия“, където често трафикантите оставят нелегално влезлите в страната.