В готовност сме, планираме в близките дни да съберем Съвета за сигурност към Министерски съвет, за да приеме конкретни идеи и предложения относно бежанската вълна от Афганистан. 

Това заяви служебният премиер Стефан Янев в пленарната зала пред депутатите. 

„Това, което прави българската държава, правителството и всички ангажирани служби, е да следи обстановката в Афганистан и да подготвя националната система за защита на сигурността да реагира адекватно на увеличаване на мигрантската вълна. Има известно увеличение на мигрантския натиск към границата на България“, посочи Янев. 

По думите му ситуацията в момента се контролира от МВР и неговите структури. Под ръководството на "Гранична полиция" личният състав е увеличен с 600 души. Има допълнителни средства за наблюдение и високопроходими автомобили.

„Прегледани са всички планове, има допълнителна координация – включително с представители на Министерството на отбраната през изминалата седмица. Координацията опира до необходимостта и готовността за увеличаване на патрулите, включително с подпомагане от въоръжените сили – било то по суша, въздух или море, ако е необходимо“, уточни Янев. 

Снимка: Ладислав Цветков

Янев обясни, че с негова заповед към Министерския съвет е създадена координационна група, в която участват представители на всички министерства, службите за сигурност, агенции, НПО и БЧК.

Задачата им е да следят обстановката и да оценяват факторите. Техният анализ на ежедневна база ще бъде на разположение на държавата за вземане на незабавни мерки и реакция там, където е необходимо, подчерта служебният премиер. 

„За опазване на границата имаме два обекта, първостепенно значение е границата с Турция, където са основните пътища за преминаване, но и границата с Гърция. И на двете граници са направени координации с държавите съседки по линията на миграцията и по линията на МВР и на национално ниво е направена организация. Съгласен съм с оценката, че временното възпрепятствано съоръжение по границата не е в добро състояние, има участъци, нуждаещи се от спешен ремонт. Парламентът може да помогне с допълнителен бюджет за оградата по границата“, допълни Янев. 

Снимка: Ладислав Цветков

Той уточни, че кабинетът е пред вземане на решение да централизира дейността по охраната на държавата граница изцяло върху МВР, тоест "Гранична полиция".

„В момента има смесване на отговорностите, областните управители имат отговорност за поддържане на съоръжението, т.нар. ограда, а Гранична полиция охранява. За поддържане на съоръжението трябва централизация“, заяви Стефан Янев. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!