3,5 милиона са вътрешно разселените бежанци на територията на Афганистан по официални данни. През последния месец заради интензивните сражения броят им се е увеличили с най-малко 100 000 души.

Тепърва проблемът с бежанците ще се усложнява, защото насилието ще продължи, включително вероятно и между различни крила в групировката на талибаните, прогнозира анализаторът Руслан Трад в „Тази сутрин“.

"Новата бежанска вълна ще достигне Европа в разгара на есента, а ЕС няма стратегия. Засиленият мигрантски натиск, който наблюдаваме в момента е от предишната вълна, тъй като лагерите в Източна Турция са препълнени и в момента „колабират“ и хората ги напускат, за което Анкара е сигнализирала", каза Трад и отбеляза, че как ще се развие следващата бежанска вълна зависи и от поведението на Иран и дали Техеран ще пропусне бежанците.

Според Трад твърденията, че силите за сигурност са се предали много бързо пред талибаните не са верни, защото станалото през последните дни е резултат от осем години техни офанзиви, по време на които афганистанските са дали 66 000 жертви.

Талибаните тепърва ще се сблъскват с проблеми, вече е започнало организирането на съпротива и се водят сражения. Начело на съпротивата е и Ахмад Масуд – синът на емблематичния лидер на муджахедините Ахмад Шах Масуд. От своя страна групировката ще засилва репресиите, отбеляза анализаторът.

Вижте целия разговор във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!