Неправителствени организации продължават спора си със Столична община дали се вземат мерки за чистотата на въздуха и колко ефективни са те.
Софийският градски съд вчера осъди Столична община за това, че е бездействала по проблема.

Съдът посочва, че общината своевременно не е насърчила хората с печки на твърдо гориво да започнат да използват други енергийни източници.

Спас вече има нова печка, която общината днес му достави. За такива екопечки Европейският съюз ни е отпуснал безвъзмездно пари. От общината се изисква тя да намери домакинства готови да си сменят печките, но според съда и неправителствени организации - в това отношение общината бездейства.

"Представете си, осигурени безвъзмездни пари за 20 хил. печки да бъдат сменени и общината след три години работа е сменила само 34, това е поразителен резултат, който не може да си позволим", каза Андрей Зографски от "Спаси София".

Андрей Захариев е сред гражданите, които осъдиха общината за мръсния въздух. Заместник-кметът по екология Десислава Билева уточни, че присъдата е за бездействие в периода 2015-2017 г. и че днес мерките за чист въздух се изпълняват.

"Да кажа на всички, че договорите, които Столична община подписа са над 5000, а до края само на тази година ние ще сменим на над 1000 домакинства отоплителните устройства", посочи още тя.

Столична община предвижда до пет години да се вложат 2 млрд. лв. за нови екопечки и нов екотранспорт. Софиянците като Спас Копчелийски, минали от дърва и въглища на печки с пелети, щели да стават все повече, твърдят от градската администрация.

За Спас, а и останалите домакинства, които кандидатстват по програмата, печките са безплатни. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!