Остри реакции предизвика  решението на президента да върне предложението на Висши съдебен съвет за назначаване на Иван Гешев за нов главен прокурор.
Полемика имаше и в парламента.

Според Иван Гешев решението за неговия избор е професионално, а не политическо. Главният прокурор Сотир Цацаров лаконично отчете, че президентът се е възползвал от едно от конституционните си правомощия.

Опозицията пък нападна управляващите затова, че не са се възползвали от възможността да предложат и те кандидат.

"Всеки у нас да започне да носи своята отговорност", коментира днес президентът Румен Радев в село Славяново. Той не се ангажира с прогнози, какво ще последва след отказа му да подпише указа за Гешев.

Президентът остави отворен въпроса ще се обърне ли към Конституционния съд, ако Висшия Съдебен Съвет не се съобрази с аргументите му за наложеното вето върху избора на Иван Гешев. 

„Да не спекулираме. На ход е ВСС, нека не се влияе с прогнозни действия. На ход сега е ВСС”, каза Румен Радев.

Държавният глава отказа да коментира професионалните качества на Гешев и призова ВСС да поеме отговорностите си. 

„България според мен ще просперира, когато започнем да уважаваме и да спазваме законите. Моите действия и мотиви са изцяло в правомощията на моята институция. А оценката за професионалните и етични качества на кандидатите, и техният избор са изцяло в правомощия на Висшия съдебен съвет”, коментира още президентът.

Снимка: btvnovinite.bg

И настоящия главен прокурор Сотир Цацаров, и новоизбрания Иван Гешев, отказаха да коментират мотивите на президента, с които той отказа да назначи Гешев. В парламента опозицията критикува отказа на ГЕРБ да излъчи кандидат за прокурор.

Сотир Цацаров и Иван Гешев дойдоха в парламента днес, но не за среща с народните избраници, а с представители на Венецианската комисия към Съвета на Европа. Настоящият главен прокурор разясни процедурните стъпки по отношение на избора на негов наследник от тук нататък. 

След публикуването на указа на президентаq Висшият съдебен съвет ще проведе заседание. И в зависимост от това дали номинацията на Иван Гешев събере нужните 17 гласа или не, по думите на Сотир Цацаров възможни са две хипотези. 

„Набиране на не по малко от 17 гласа и оттам насетне назначаване на г-н Гешев от президента на републиката с указ. Втора възможност - ненабиране на 17 гласа и започване на нова процедура. Въпроса не е в това дали г-н Гешев е заменим или не. Въпроса е в това дали се спазва конституцията”, обясни Сотир Цацаров.

Иван Гешев обясни, че за него няма значение дали кандидатите са повече от един или не.

„Решението колко кандидата са се взима от прокурорската колегия - тя се обедини около една кандидатура. Има такава законова възможност - не е нарушение на закона. Така че аз не виждам проблем”, заяви Гешев.
Той не уточни очаква ли при следващо гласуване да бъде подкрепен отново.

От ВСС засега замазват мълчание кога ще заседават по казуса.

Снимка: btvnovinite.bg

Темата за избор на нов главен прокурор предизвика и политически реакции в Народното събрание. 

От опозицията напомниха, че преди месеци са предупредили, че ако управляващите не номинират кандидат ще се стигне до проблем.

„Аз бих искала да припомня свое изказване. Още през юни казахме, че Борисов трябва да осигури второ предложение за състезанието. Казвам че е трябвало да прояви здрав разум. Борисов е в зависимости и затова не го прави”, посочи Корнелия Нинова – лидер на БСП.

От ГЕРБ отказаха да отговорят на въпроса дали, ако процедурата започне отначало, ще посочат свой кандидат.

Красимир Ципов от ГЕРБ заяви, че трябва да се изчака решение на ВСС. „Относно защо не номинирахме – това е законова възможност, но и правосъдният министър и премиера казаха, че това щеше да предизвика въпроси”, отбеляза още Ципов.

Според ДПС всеки коментар е своеобразен натиск. „Политиците нямат място да коментират. Нямаме роля в процедурата. Всеки коментар е оказване на натиск, докато не е завършила процедурата”, посочи Хамед Хамид.

Министърът на отбраната отчете, че не той е човекът, който трябва да отговаря на въпросите защо управляващите на са излъчили кандидатура. А според вътрешния министър няма нищо нередно в подкрепата, която Иван Гешев е получил от МВР.

„Подкрепата е към личността на г-н Гешев и неговите професионални качества. И тя е дадена от структури, които ежедневно работят с него. В крайна сметка не виждам нищо лошо и никакво нарушение на закона в тази посока...”, обяви Младен Маринов.

Той  заяви още, че подкрепата е дадена не под строй, а заради вътрешно убеждение в професионализма на Гешев.