Здравната каса в Пловдив е извършила дискриминация спрямо диджей Айвън, като е отказала да му отпусне лекарство за лечение на рак на гърдата. Това реши Административният съд в града. След като разказахме в bTV Новините за случая, наредбата беше променена, за да може и мъжете с рак на гърдата да  получават безплатно лечение.

Диджей Айвън заведе дело срещу касата в Пловдив в края на юни, след като получи отказ за безплатна терапия с мотива, че лекарството се отпуска само за жени.

Снимка: bTV

Според Административния съд, така касата е нарушила закона, който гарантира  равнопоставеност при ползването на здравни услуги и Закона за защита от дискриминация.

Фактът, че след разгласяване на случая наредбата е променена, показва, че държавата вече е признала, че е извършила дискриминация, пише в решението на съда. От касата не коментират, докато не го получат.

„Чувствам се победител. Аз не изпитвам еуфория, не търся този ефект, идеята е да покажем на системата, че нещата не са както трябва“, каза Айвън Андреев.

„В самото фармакотерапевтично ръководство за лечение на рак на гърдата е записано, че лечението е  аналогично както при жени“, заяви Кристиан Гьошев - адвокат на Айвън Андреев.

Преди седем години мъжът научава, че има рак на гърдата.

Той е опериран в София и оттогава периодично е на химиотерапии. През лятото лекарите назначават скъпоструваща инжекция, която се поема от НЗОК и трябва да замести месечната химиотерапия. Здравната каса в Пловдив обаче отказва да отпусне лекарството с мотива, че е само за жени.

Инжекцията струва около 500 лева на месец. Лекарите в София намират първата доза за Айвън от друг пациент и му казват, че в повечето случаи Здравната каса отказвала да отпусне лекарството за мъже.

Така мъжът решава да се бори за правата си и наема адвокат. И днес, благодарение на много усилия, той печели делото, с което обръща внимание към проблем, за който малко се говори.