Сигнал до bTV за това, че пет болници в София отказват да приемат мъж с двустранна бронхопневмония. От здравните власти реагираха с позиция, че няма нареждане болници да приемат само пациенти с коронавирус.

От Александровкса и „Пирогов“ пък написаха, че няма данни за преминал пациент с това име на тази дата през техните регистратури.

На 10 септември Симеон не се чувства добре и не може да си поеме въздух. PCR тестът му се оказва отрицателен, а рентгенова снимка показва, че има двустранна бронхопневмония. Само за три дни състоянието му се влошава.

„Пътят ни тръгна от „Софиямед“, отхвърлиха ни, „Пирогов“, Белодробната и след това като падна вече на тревата, бяхме принудени да извикаме ''Бърза помощ'' и каза жената от ''Бърза помощ'', че има места във Военна болница и Александровска. Тъкмо да го качим в колата и да тръгнем тя ни каза, че след като са отрицателни резултата от PCR теста за антигенни тела, не могат да го приемат“, каза Боряна Солакова, съпруга на Симеон.

Тя разказва, че медиците ги отпращат с мотива, че според наредба от Министерството на здравеопазването не могат да приемат пациенти с различни респираторни заболявания от COVID-19.

„Отиваме в „Софиямед“, още на регистратурата ни казаха, че нямат белодробно отделение. В „Пирогов“ отидох на регистратурата, лекарката, като ме видя каза: Какво правите тука, цялата болница е за COVID?”, споделя жената.

От Белодробната болница в София казаха за bTV, че според заповед от Регионалната здравна инспекция лечебното заведение приема само пациенти с коронавирус. От РЗИ отрекоха да има такова нареждане. Здравното министерство също. От Александровкса болница изпратиха позиция.

"От направената проверка няма данни за преминал пациент с това име на тази дата. Ние работим с документи", казаха оттам.

От „Пирогов“ заявиха, че в регистрите им не фигурира такъв пациент.

„Категорично отхвърляме хипотезата, че пациент, който се нуждае от спешна медицинска помощ, може да бъде препратен към друго лечебно заведение от служител на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов", пише в позицията на болницата.

От „Софиямед“ отговориха, че нямат пулмологично отделение, нито регистриран пациент с това име.

След часове в търсене на болница и стигане само до регистратури, Симеон е приет в oкръжната ''Света Анна''. Състоянието на мъжа остава тежко, но е изписан от болницата. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!