Министерството на здравеопазването и НЗОК сблъскаха позиции по случая с Кристина, която се нуждае от специална диетична храна, за да живее.
Преди дни ви разказахме историята на Кристина, която е с рядко генетично заболяване - при нея протеините в храната образуват токсини и увреждат здравето й.

Така, за да живее, приема специална диетична храна. Доскоро се е плащала от фонда за лечение на деца, който премина към здравата каса, и от кампанията "Българската коледа".

Но когато навършва 18 - финансирането спира. Според Касата - наредба не позволявала тя да поема продукта за пълнолетни.

Снимка: bTV

Днес от касата съобщиха, че са уведомили здравния министър, че няма предвидена правна възможност храните да продължат да се плащат и след пълнолетие на пациентите. И молят да се предприемат необходимите действия.

Малко по-късно от здравното министерство отговориха. Точно обратното - че не съществуват нормативни пречки касата да плаща.

Снимка: bTV

Според министерството още през 2018-а те са препоръчали на касата да включи заболяването на Кристина в списъка с тези, за чието домашно лечение плаща и от март 2019-а това е факт.

Снимка: bTV

"За мен това е дискриминация. Искам институциите в крайна сметка да си поемат работата, както трябва, да не ни занимават нас, да ни поставят в такова положение ние да ходим, да се занимаваме, да се страхуваме", казва майката на Криси. 

Семейството е обжалвало пред съда отказа на касата.

Снимка: bTV

"Докато институциите спорят по между си и прехвърлят отговорността и делото е висящо, за съжаление, близките трябва да се справят сами“, обясни Мария Шаркова, адвокат на семейството.

Храната, без която Кристина не може да живее, струва 1500 лева на месец. С продажба по базари и благотворителност семейството е осигурило количества за няколко месеца.