15-годишният сериен крадец Траян Янков, за когото разказахме в bTV Новините, е задържан, информираха от столичната полиция. За посегателствата му алармираха жители на „Овча Купел”, „Горна баня” и „Княжево”.

Преди дни той ограби Теменуга Калканова, докато е приспивала детето в дома си. Задигнал дамската ѝ чанта и две купи монети.

Крадецът е заснет от охранителните камери в дома ѝ.

Снимка: btvnovinite.bg

Същата нощ той е атакувал и дома на Емилия Малакова, която живее в района. Оттам е отмъкнал цветен телевизор. Семейството подаде жалба след репортажа на bTV. 

Крадецът е признал вината си и за двете посегателства, както и за други кражби.

Криминалисти от столичното VI районно са открили и откраднатите вещи. Предстои те да бъдат върнати на собствениците им.

„Успокоих се и се радвам, че е заловен престъпникът. Покрай моята случка четох, че всяко трето престъпление остава неразкрито и си помислих, че аз ще съм това трето престъпление“, коментира Калканова.

Малакова признава, че не е очаквала бърз развой на разследването.

Непълнолетния крадец е с дебело криминално досие. Има 40 криминални регистрации и две присъди за кражба. Обикновено е действал сам и нощем. През лятото е атакувал къщите в „Горна баня“, заснет е от охранителни камери с плячката си. Тогава е задържан, но после е освободен.

Законът е по-мек към неполнолетните лица и им дава възможност за поправяне – коментира за bTV изпълняващият длъжността районен прокурор на София Радослав Димов. – Когато няма индикация за поправяне, стигаме до възпитателно училище – интернат“.

Сега Траян е с обвинение за кражбите и е в ареста. За пореден път. А потърпевшите все още се съвземат от преживения шок. 

„Това, че е хванат този крадец не означава, че няма хиляди други на свобода“, коментира Калканова.