Малко екипи за стотици сигнали. Така работят спешните медици в София, стана ясно след репортаж по bTV вчера за възрастен мъж, който чака линейка над два часа. Незаетите работни места само в столичната Спешна помощ са около 150, а желаещи за тях липсват.

Медиците в Спешната помощ в София работят на няколко смени. Днес по време на 12-часовата дневна смяна работещите екипи, които обслужват столицата, са едва 13. Вчера са били с два повече.

Снимка: bTV

Сигнали, които са обработили от 8 сутринта до 20 часа вечерта са 278. Казано по друг начин - през вчерашния ден средно един екип се е отзовал на 18 сигнала.

За да работят нормално и да могат бързо да реагират на сигнали в София, където живеят над 1 милион души, от Спешната помощ казват, че се нуждаят от поне 80 екипа на смяна.

Снимка: bTV

Само за първите 7 часа на днешното дневно дежурство в столичната Спешна помощ са получени над 130 сигнала. Екипите, които трябва да ги поемат са 13.

В момента на смяна средно има по около 15 екипа. Желаещи да работят в системата липсват.

„Работата тук ще стане по-привлекателна, ако се увеличат възнагражденията и станем първа категория труд, както са другите две инстанции - пожарна и полиция“, посочи Адриана Галева, диспечер в РКЦ на ЦСМП-София.

Снимка: bTV

Освен малкия брой екипи, подвеждащите сигнали също са проблем и водят до забавяне, допълват медиците.

В случая, който вчера ви разказахме, стана ясно,  че линейка е отишла с над двучасово закъснение при пациент, защото в този момент е транспортирала друг болен към София, а няколко болници са отказали хоспитализацията му. Дали това се случва често – не е ясно.

Снимка: bTV

Според експерта по медицинско право Пламен Таушанов една от причините за забавянията е именно координацията с болниците. В момента те са длъжни да подават информация за свободните реанимационни легла два пъти в денонощието.

Снимка: bTV

„Първо трябва да се промени начина за оповестяване на лечебните заведения. Това да се случва не на 12 часа, а в оперативен порядък“, посочи той.

От Министерство на здравеопазването казват, че знаят за проблемите.

Снимка: bTV