Столичната община е готова да предприеме непопулярни мерки, за да ограничи замърсяването, каза кметът Йорданка Фандъкова.

За последните 24 часа замърсяването на въздуха в София е било седем пъти над нормата, сочат данните от измервателните станции на екоминистерството.

Причините за мръсния въздух са моторните превозни средства, използването на твърди горива за отопление и мъглата, която вечер покрива столицата. Един от най-замърсените квартали е Павлово, където фините прахови частици са били седем пъти над нормата.

Общината обеща контрол и спиране на дизеловите автомобили без катализатори от движение. Когато замърсяването на въздуха е трайно ще има ограничения на пътния трафик и дори пускане на безплатен градски транспорт.

„Ще има контрол върху горенето на вредни вещества и най-вече автомобилни гуми. Особено в гетата се горят материали, които нямат нищо общо с традиционните материали и горива”, каза Фандъкова и поясни, че е възложила проверки.

Жителите на кв. „Факултета” са готови на проверки, като казват, че се отопляват само на въглища и на дърва.

Как да се предпазим от замърсения въздух?

Лекарите напомнят, че замърсяването на въздуха през зимата може да отключи развитието на сериозни белодробни заболявания.

„Малките деца и възрастните хора да избягват да излизат, ако не е наложително”, съветват медици.

Друга превантивна мярка е носенето на маска на лицето, която да закрие носа и устата ни. Маската трябва да се сменя на всеки два часа, защото след това губи свойствата си да филтрира мръсния въздух.