Парламентът прие на второ четене промени в Закона за здравето, с които се създава нов механизъм, по който Националната задвноосигурителна каса (НЗОК) ще плаща на болниците за онколекарствата. 

Целта е да се намали разликата в цените на едни и същи медикаменти, за които касата плаща с обществен ресурс. В момента разликата достига до 28 пъти, а касата плаща около 100 млн. лв. повече на година заради тази практика. Проблем, за който ви разказахме в разследване на Мария Ванкова, излъчено в bTV Репортерите на 27 януари.

Поправките бяха внесени в парламента преди излъчването на филма. Първоначално законопроектите бяха два – един на ПП-ДБ и един на ГЕРБ-СДС, но сега се обединиха в един, който днес окончателно беше приет.

С промените се въвежда формула, по която да се изчислява таван на цените, до които касата да плаща. Този таван ще действа, когато няма цени от централен търг, каквато е ситуацията в момента.

Този таван ще се актуализира на 6 месеца. Болниците имат преходен период до 1 юли да приведат договорите с дистрибуторите си спрямо новите правила.

Ако има повече от 20% разлика между този нов таван и реалната цена, на която дистрибутора е доставил лекарството, разликата ще е за негова сметка.

Очаква се след промените щетите за здравната каса да бъдат намалени, но това ще стане поетапно, каза зам.-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов в предаването „Тази сутрин“ на bTV. На първо време намалението ще е с 10 млн. лв., уточни той.

Вижте целия коментар на зам.-здравния министър Илко Гетов тук: