Домът за възрастни хора с деменция в село Изгрев е пред затваряне от НАП. Освен приходната агенция в социалното заведение без лиценз, влезе и икономическата полиция. Това става след разследване на bTV. 

Близо три часа служителите на НАП и икономическа полиция снемаха обяснения и събираха документи от Росица Павлова. Жената се води на двучасов работен ден с месечно възнаграждение под 200 лева. Таксата за обгрижването на болните обикновено взима на ръка срещу квитанция. Заради липсата на фискално устройство днес данъчните залепиха съобщение на входната ѝ врата, че е налице предпоставка за запечатване на дома. 

От прокуратурата, освен смъртта на жена от дома, разследват и за данъчни престъпления. Категорично отхвърлят нападките, че през 2020 г. те е трябвало да затворят дома. Не е в правомощията им и сега.

"Тогава предмет на проверката не е била липсата на лиценз. Към сегашната проверка дружеството вече няма такъв лиценз. Реално към момента наистина е установено административно нарушение. Нарушение по закона за социалните услуги това не е криминално деяние. Тук искам също да кажа, че прокуратурата не е универсална институция, която може да решава всякакъв вид проблеми - житейски, социални, лични и т.н.", каза зам.- окръжният прокурор на Плевен Дияна Илиева - Стоянова.

Проверката на икономическа полиция в дома днес е възложена от прокуратурата. Резултатите от успоредната проверка на приходната агенция ще бъдат обобщени до дни.

Дотогава този дом ще се води търговски обект с предпоставка за запечатване. Броят на настанените още е 10. Кой ще изведе и къде ще бъдат преместени болните не е ясно?

Процедурата не е в правомощията и на Агенцията за качество на социалните услуги. От прокуратурата напомниха, че в закона ясно е разписано, че агенцията може да прави предложения до министъра на труда и социалната политика за разработване на нормативни стандарти, критерии за качеството и ефективност на услугите, когато се натъкнат на неясноти като в случая с този дом в село Изгрев.