Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) София възбрани 85 кг месни и млечни храни с неясен произход при проверки на общински пазари.

Установени са нарушения на четири от проверените общо 16 общински пазара на територията на областта. Издадени са четири акта.

За унищожаване са насочени около 85 килограма месни и млечни храни, заради неизяснен произход, липса на етикети и неправилно съхранение. Количествата са установени на три общински пазара в областта – в градовете Костинброд, Драгоман и Костенец.

На пазара в Костинброд е констатирано предлагането на храни от животински произход – суджук, луканка и други, без етикети и търговски документи. Цялото количество – около 25 кг е насочено за унищожаване, на търговеца е съставен акт.

От бизнес оператор на пазара в Костенец са иззети и насочени за унищожаване над 20 кг сирене, сланина и печено пиле без етикети, здравна маркировка и документи за произход, съхранени неправилно – без осигуряване на хладилни условия. На продавача е съставен акт, съгласно Закона за храните. 

На пазара в Драгоман е установена продажба на млечни и месни храни без етикети и търговски документи. Насочени за унищожаване са 40 кг храни, а на търговецът е съставен акт.

Нарушение при предлагането на кашкавал от регистриран производител е установила проверка на пазара в град Годеч. Съставен е акт на търговеца. Нарушението е административно и няма храни, насочени за унищожаване.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!