Остава ден до крайния срок, в който първите хора с право на пенсия и от частен фонд, могат да прехвърлят парите си от него в НОИ. Извънредният "прозорец", който беше отворен за този трансфер, изтича тази сряда. Той е за хората, на които им остават по-малко от 5 години до пенсия.

Снимка: btvnovinite.bg

Прехвърлянето става със заявление до приходната агенция. От там съобщиха за bTV, че от началото на годината до сега, над 22 хиляди души са направили това. Колко от тях обаче са от групата, за която се отвори извънредният прозорец, не е ясно. По оценка на частните фондове те са около 5-6 хиляди души.

Снимка: btvnovinite.bg

Радка Николова е сред първите хора у нас, които ще имат право на две пенсии - от държавата и от частен универсален пенсионен фонд. До края на месеца трябва да реши какво да прави с натрупаната сума в частния фонд.

"За себе си съм решила, че няма да се откажа от втория пенсионен фонд, няма да си преведа парите в НОИ", казва Радка.

Снимка: btvnovinite.bg

Така Радка ще получава две пенсии. Тази от частния фонд ще й бъде изплатена накуп, разсрочено или пожизнено, в зависимост от натрупаната в партидата

А хората, които решат да прехвърлят парите си в НОИ, ще разчитат на пенсия само от там. Но пък тя няма да е намалена заради това, че част от осигуровките са отивали в частен фонд.

Крайният срок човек да вземе решението зависи от това кога навършва пенсионна възраст.

"Такъв срок не трябва да има изобщо, хората не трябва да бъдат ограничавани с каквито и да са времеви интервали, в които да се разпореждат с парите си", казва Даниела Петкова от Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.

Междувременно, НОИ актуализира електронния си калкулатор, който изчислява прогнозен размер на държавната пенсия. Достъпен е на сайта на институцията срещу персонален идентификационен код. Калкулаторът отразява новия начин, по който от септември ще се изчислява с колко ще се намали държавната пенсия, ако решим да запазим втората си в частния фонд.

"Намалението на индивидуалния коефициент при всеки човек е строго индивидуално – зависи пряко от неговата осигурителна история, конкретно от периодите, в които се е осигурявало", обяснява Любомира Язаджиева от НОИ.

Снимка: btvnovinite.bg

Калкулаторът показва какъв ще е размерът на държавната пенсия, ако решим да прехвърлим парите си от частния фонд в НОИ, и ако решим да не ги прехвърлим.

Самите частни фондове също актуализират своите калкулатори, за да може хората да знаят колко  биха получавали и от тях.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!