Продължение на историята с лекаря, който в знак на протест, продава награда си за висок професионализъм. Д-р Димитър Кехайов твърди, че е на първа линия в борбата с коронавируса, но не получава допълнителното възнаграждение от 1000 лв.

Рано тази сутрин д-р Кехайов преглежда поредния пациент. През нощта е бил на смяна в ИСУЛ „Царица Йоана", сега е в частна поликлиника, а през уикенда ще бъде в столичната Пета градска болница. „Измореничък съм, измореничък съм. Бих се наспал с удоволствие. Ако си изкарам нормално месеца - 2400 лв. ще получа чисто, на 3 работни места, за 390 часа.”, разказва д-р Кехайов. 

Вчера медикът изпрати писмо до здравния министър проф. Костадин Ангелов, в което твърди, че получава по-малко от 900 лв. и не взема 1000 лв. бонус за работа на първа линия в Пета градска болница.

Снимка: btvnovinite.bg

В знак на протест той продава грамотата за работата му при атентата в Сарафово. Цената е 638,24 лв., колкото е и дупката в семейния му бюджет. През март месец тази година премиерът Бойко Борисов обяви, че всички медици на първа линия в борбата с COVID-19 ще получат по 1000 лв. допълнително възнаграждение.

Снимка: btvnovinite.bg

„Всеки ден имам фибрилни пациенти, които кихат и кашлят в лицето, откъде да знам, кой е заразен. Искам на всички, както каза премиерът да се дадат тези 1000 лв., без да се правят такива цигански сметки. Всички, които сме на първа линия.”, заявява д-р Кехайов.

Снимка: btvnovinite.bg

Директорът на Пета градска болница д-р Борил Петров твърди, че доктор Кехайов не е лекувал пациент с коронавирус и затова няма право на допълните пари. 

„Д-р Кехайов не работи в COVID отделение. Той работи в приемен спешен кабинет. И ако д-р Кехайов прегледа пациент, който след това има положителен PCR тест, той ще получи това възнаграждение. Към настоящия момент, това не се е случило. На първа линия са медиците в COVID отделенията и медиците на Спешна медицинска помощ, които разпределят пациентите. На първа линия ли е д-р Кехайов? Не, той, не е на първа линия, защото не работи в COVID отделение, досега не само изплатени тези допълнителни възнаграждения, защото не е прегледал или идентифицирал пациент, с доказан положителен PCR тест.”, уточни директорът на Пета градска болница.

От началото на пандемията бонуси за работа на първа линия в Пета градска болница са изплатени на 300 души от общо 400 персонал. Кой получава 1000 лв. допълнително се определя от директорите на болниците - по критерии, решени от здравното министерство. На запитване на bTV за уточнение, от ведомството отговориха писмено, че това са всички служители, които извършват пряка дейност по наблюдение, диагностика и лечение на хоспитализирани пациенти с COVID-19.

 

А д-р Кехайов е подал молбата си за напускане от Пета градска болница.