След поредица от скандали и ескалации на напрежението на последните заседания депутатите от ПП-ДБ и „Възраждане“ изглеждат помирени.

От коалицията поискаха по-строги наказания за народните представители.

„Изменения в правилника, които да завишават санкциите за поведение, което недопустимо“, поиска Мирослав Иванов от ПП-ДБ.

„Надали санкциите ще са тези, които ще променят метафоричния език, алегориите, басните, желанието да се уязви опонентът“, каза председателят на НС Росен Желязков.

„Исторически много дебати са се разгаряли. Сега ще ви дадем възможност, колега Божанков, да вземете процедура без да плюете и храчите по „Възраждане“, имате възможност да се реабилитирате“, каза Цвета Рангелова от „Възраждане“.

„Ако ние покажем на обществото, че не можем да се търпим, този тон, който задаваме от тази трибуна, се пренася в обществото. Ще положим всички усилия тонът в тази зала да бъде нормален“, каза Явор Божанков от ПП-ДБ.

Така, след ескалацията в последните заседания, този път Явор Божанков се изказа от парламентарната трибуна без да се стига до напрежение, а казусът завърши с нов призив.

„Нормалното парламентарно поведение допуска и политически огън, нека да не допускаме обаче да става политически пожар“, каза председателят на НС Росен Желязков.

След това депутатите се захванаха с решения за парите на държавата. Те се ангажираха, че новият бюджет ще бъде приет до края на юли, а според финансовия министър дефицитът в него ще бъде до 3%. Асен Василев обеща, че в най-скоро време ще представи на депутатите ще представинов проект на бюджет.