След пореден случай на нахапано дете в Община Велики Преслав започва акция за преброяване на домашните кучета, съобщава БГНЕС. От администрацията призовават собствениците, които не са регистрирали своите любимци, да го направят. 

Ако собственикът не направи регистрация при ветеринарен лекар и не подаде декларация в общината, ще бъде глобен. Санкцията е до 50 лв., а при повторно нарушение – до 150 лв. 

Последният случай е с 6-годишно нахапано дете. Инцидентът се разиграва пред очите на съседи – те помагат на момчето да се спаси. Момчето е било с контузни рани по главата, разказва баща му Станислав Стойков. 

„Имаше две деца – едно момченце и едно момиченце, ама те са деца. Като нападнало кучето, те взеха да бягат. Кучето отгоре му, аз удрям кучето през туй време – обаче към него ръмжи, не към мене. Викам сега ще посегне към мене, ама вече съм решил да го спася“, каза очевидецът на инцидента Ибрахим Хасан. 

Снимка: БГНЕС

Оказва се, че Община Велики Преслав трудно се справя с растящата популация на улични кучета. За тях се грижи и частно сдружение с приют. Голяма част от тези кучета са отглеждани в домашни условия и после поради някаква причина – пуснати.

„Наредил съм и вътрешна наша проверка – за изясняване на случая, за да знам дали вина нося и аз като отговарящ за всички дейности на територията на общината“, заяви кметът на Велики Преслав Янко Йорданов. 

За кучето, нападнало 6-годишното дете, обаче, има съмнения, че не е бездомно.