Болница „Пирогов“ обяви, че закрива извънредно разкритите COVID отделения заради по-малкото заразени с коронавирус у нас. Пациенти с COVID-19 ще продължат да се приемат, ако такива търсят помощ. 

В пика на третата вълна COVID отделенията, открити в „'Пирогов“ са 12, с близо 500 места за пациентите. В момента отделението е само едно – с малко над 40 места. 

Снимка: УМБАЛСМ Пирогов

Завеждащата закритото отделение д-р Снежа Бахарова заяви, че чувства голямо облекчение. 

„Ние сме тук от ноември месец, когато почна пикът на третата вълна. Всичко, което виждате, че е празно – беше пълно, беше пълно и в коридора. Останаха само 40 легла Слава Богу, но „Пирогов“' продължава да приема, както знаете идват само тежки, среднотежки, многотежки, така че ние продължаваме да работим“, допълни тя. 

Снимка: УМБАЛСМ Пирогов

На въпрос кога е бил най-натовареният период за медиците в спешната болница, д-р Бахарова: „От средата на януари до средата на май беше пълно по коридорите, нямаше места, имаше смесени стаи – мъжки и женски. Беше много драматично, беше изключително натоварено, това беше за цялата болница“. 

Данните от Единния информационен портал сочат, че общо поставените дози на ваксина срещу COVID-19 са над 1,6 млн. дози, а ваксинираните българи със завършен имунизационен цикъл са над 700 хил.