МВР влиза на проверка в завод „Арсенал”. Това става след задържането на рекордното количество оръжие в София и Казанлъшко. Проверката беше възложена от спецпрокуратурата. 

Служба „Контрол на общоопасните средства”(КОС) към Националната полиция има един месец да изготви доклада от проверката си дали от завода нелегално се изнасят оръжия.

Снимка: btvnovinite.bg

Още вчера разследващите категорично казаха, че част от откритото при акциите оръжие, е изнасяно от „Арсенал”. Но и че все още не са наясно точно как.

Според експерти стартиралата проверка на КОС предизвиква неясноти. „Работата на КОС е да контролира завода. Те би трябвало постоянно да са в завода и ми е странно как КОС трябва да проверява КОС, защото ако те не са си свършили работата досега, как точно ще се проверят?”, заяви Тихомир Безлов, Център за изследване на демокрацията.

Снимка: btvnovinite.bg

Прокуратурата обяви, че сред задържаните има бивши служители на „Арсенал”. Каква е била ролята им, както и кой е бил крайният получател в нелегалния канал за оръжие – засега не е ясно.

„И оттук тръгват вариантите – голяма и силна организирана престъпност, с мащабите, които в България нямаме. Терористична мрежа, която се готви за нещо голямо или специални чужди служби, които се опитват да компрометират българаската индустрия”, допълни Безлов.

„Тревожно е, ако оръжието е предназначено за вътре, защото социалното напрежение, което от години нараства, би могло да ескалира и някой може да иска да се въоръжава”, коментира акцията от вчера Тихомир Стойчев, бивш директор на ЦСБОП.

От Казанлъшката оръжейна и днес отказаха среща с екипа на bTV.  Обясниха, че са готови да окажат пълно съдействие на полицията и припомниха, че от двадесет години в „Арсенал” не се произвеждат автомати „Калашников”.

Снимка: БГНЕС

От „Арсенал” допълниха, че картечни пистолети „Скорпион”, никога не са се произвеждали в завода.

Всеки автомат има сериен номер, по който лесно може да бъде проследен. Следите  на оръжието биха могли да се губят само при препродажба на трети и четвърти лица. 

Снимка: btvnovinite.bg

На двама от задържаните в района на Казанлък вече са повдигнати обвинения. Вероятно утре съдът ще реши дали ще останат зад решетките.