При спецакция ГДБОП в Казанлъшко бяха открити голяма незаконна оръжейна пратка и печатница за фалшиви документи. Част от групата е задържана в момент на сделка.

По данни на прокуратурата, сред членовете ѝ има бивши служители  на завод „Арсенал”.

Снимка: btvnovinite.bg


Бандата в района на Казанлък е действала повече от година. Нейни членове са задържани вчера по време на сделка с автомати „Калашников" и пистолети. Сред задържаните е мъж от село Габарево, който е арестуван и преди за незаконна търговия с оръжие.

Снимка: btvnovinite.bg


Разследващите твърдят, че най-вероятно част от оръжието е изнесено от завод „Арсенал" на части.

„И в момента на нас не са ни ясни много неща, като например как тези оръжия излизат от завод „Арсенал”, но управителите на тази фирма би трябвало да вземат необходимите мерки, защото това криминално излизане на оръжие от това предприятие вероятно ще продължи”, посочи началникът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

Снимка: btvnovinite.bg

Експерти коментират, че задържаното количество нелегално оръжие говори за схеми, действали с години.

„Цевите и кутиите на стрелковите оръжия са под режим. Имат фабричен номер, който се завежда в производствения цех”, каза Станчо Петков, експерт по въоръжението.

Снимка: btvnovinite.bg


Георги Маринов, който е вещо лице по оръжия и боеприпаси в съда посочи, че е възможно това да е сделка с държави, които не се интересуват от произхода и допълни, че автоматичните калашници не са за масова употреба, а картечните пистолети „Скорпион” може да се използват успешно за терористични цели.

Снимка: btvnovinite.bg


По време на разследването е засечено и лице от бандата, свързано с друга група – за производство фалшиви документи за самоличност . Задържани са трима иранци и двама българи.

„Той играеше посредник при въпросните договорки за огнестрелно оръжие, които бяха провеждани. Всички разбираме компилацията от група, която се занимава с огнестрелни оръжия, с  група, която се занимава с фалшиви документи, какво може да постигнат”, допълни Спиридонов.

Снимка: btvnovinite.bg


Засега не е ясно на колко от задържаните прокуратурата ще повдигне обвинения.

От ръководството на завод „Арсенал” отказаха коментар за акцията. За bTV заявиха, че все още не са получили официална информация от разследващите.