Автомати „Калашников”, пистолети и огромно количество боеприпаси и барут са били открити при спецакция на ГДБОП в столицата. Арсеналът с рекордни размери е бил намерен в гараж близо до парк „Гео Милев”. Ползвателят е в ареста.

Междувременно, в Казанлъшко бяха открити голяма незаконна оръжейна пратка и печатница за фалшиви документи. Към момента са задържани 13 души, но са възможни още арести. 

Според антимафиотите единственото възможно предназначение на оръжията е тероризъм.

Снимка: Канна Рачева

В София

Стар познайник на полицията е притежателят на незаконния оръжеен склад в подземен гараж в столицата. Ивайло Попов беше осъден на първа инстанция на 3 г. затвор, след като пред 2016 г. беше спряна контрабандна пратка с 50 картечни пистолета „Узи”.

Този път обаче ударът на антимафиотите е още по-впечатляващ – 65 автомата „Калашников”, 37 „Скорпион”, 43 пистолета, 2 сандъка със запалки за гранати, 487 цеви, 2 пушки помпи, 14 дръжки със спусък за РПГ и 50 000 патрона.

Снимка: btvnovinite.bg

Намерени са и 8 кг черен барут. „При евентуално възпламеняване, според специалистите, на мястото на блока е щяло да остане само дупка”, отбеляза зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Той допълни, че част от автоматите са били обезопасени, но са вървели в комплект с всички необходими части, за да се преправят отново на бойни. По думите му схемата – купуване на годно оръжие и фиктивно обезопасяване, се е използвала за зареждане на черния пазар.

Снимка: btvnovinite.bg

„Лицето е с прехвърлени фирми на негови роднини и няма нищо общо с търговията с оръжие”, отбеляза началникът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

В ГДБОП днес дойде и премиерът Бойко Борисов. „82 автомата плюс заглушителите, едните ги имаме само в баретите и специалните части. Затова исках да ги видя, а заглушителите са правени само за нашите служби”, коментира министър-председателят.

Снимка: btvnovinite.bg

„Интересното в случая е, че беше намерен осем килограма черен барут, което както каза колегата Спиридонов, е достатъчно, на мястото на блока да остане само дупка. Собственикът на търговското предприятие е задържан под стража от Специализирания наказателен съд. Да се изразя образно, защото това по същество е склад и е огромен”, каза още Гешев.

Засега не е ясно дали ще има още задържани по случая.

В Казанлъшко

Друга мащабна акция по противодействие на незаконната търговия с оръжие е била проведена вчера в Казанлъшко. Претърсвания са извършени в две села – Хаджи Димитрово и Габарево.

В бус са намерени 17 автомата „Калашников” и 15 пистолета, като всички оръжия са били със заглушители.

Снимка: btvnovinite.bg

Сред задържаните петима има иранци и българи, като един от арестуваните е бил „свързващо звено” с друга група, която държала печатница за фалшиви документи. Там пък са били открити неистински израелски, унгарски и италиански лични документи, канадски визи, документи на арабски език и на фарси и т.н.

Проверявана е къща на ул. "Акация" 33, оттам са иззети сериозно количество пистолети. Открити са и заглушители. Задържан е стопанинът на къщата, известен в Габарево като Айдъна. Той е стар познайник на полицията – бил е арестуван за незаконна търговия с оръжие. 

Снимка: btvnovinite.bg

Според антимафиотите към момента е категорично доказано, че оръжието е изнесено от завод „Арсенал”. „И в момента на нас не са ни ясни много неща, като например как тези оръжия излизат от завод „Арсенал”, но управителите на тази фирма би трябвало да вземат необходимите мерки, защото това криминално излизане на оръжие от това предприятие вероятно ще продължи”, посочи Спиридонов.

Снимка: btvnovinite.bg

Неофициално от оръжейния завод в Казанлък коментираха, че нямат запитване от съответните институции за случилото се. Обясниха, че всеки автомат има сериен номер, по който може са проследи купувачът му. Има вероятност оръжието да е продадено законно.