Трафикът на камионите на граничния пункт „Капитан Андреево“, вече е възстановен, уверяват институциите. Това обаче се случи след намесата на полицията.

До напрежение и проблеми при проверките се стигна, след като съдът върна частната фирма „Евролаб“ на пункта и обяви действията на БАБХ по товаро-разтоварните дейности за незаконни.

Последва заповед на изпълнителния директор д-р Христо Даскалов, с която обхватът  на агенцията бе разширен и дейностите включени. Но това не отказа частната фирма. До вчера, когато достъпът им до пункта е бил отнет.

Заради създалото се напрежение стотици пратки останаха с дни по границата. На място днес спешно пристигна вътрешния министър Иван Демерджиев, след като преди това изпрати на пункта жандармерията.

„Нашата функция, визирам МВР, е да обезпечим обществения ред тук и сигурността  и ние ще го правим. Но нито една от страните не бива да мисли, че ще реши казуса си тук, на място, с някакви действия, особено противозаконни. Място за решаване на казуса е в съда“, предупреди министърът.

За спрените  пратки по границата от Агенцията по храните винят частната фирма и не очакват, че изгонването ѝ от пункта е краят на проблема. Затова жандармерията остава на границата засега.

По повод хакерската атака срещу сайта на БАБХ министърът на вътрешните работи заподозря, че зад нея стои отстранената от пункта частна фирма. Той обаче изрази недоумение как след горчивия опит с „Български пощи“ от агенцията не са се погрижили са сигурността на данните. В понеделник от МВР ще изпратят инструкции до всички ведомства как да защитят сървърите си, за да се предотвратят подобни зловредни намеси.