След репортажите на bTV нискомолекулярните хепарини за бременни вече са доставени. Наш екип провери дали са пристигнали в складовете.

В отговор до редакцията на bTV от Министерство на здравеопазването съобщиха, че продажбата на медикамента „Фраксипарин“ е възобновена от 18 януари 2023 г. Информацията за това е получена от представителя за България на притежателя на разрешение за употреба на лекарствения продукт.

В една от най-големите складови бази, която разрежда всички аптеки в страната, провериха, че са получили лекарствата точно на 26 януари, в деня на репортажа на bTV. Това е осем дни по-късно, след като производителят е информирал институциите за възстановените доставки и продажба.

Репортерската ни проверка на място показа, че в най-големия склад вече са получили „Фраксипарин“ - животоспасяващо лекарство от 0,6 мл. Кашоните се разпределят към аптеките, които веднага са ги заявили и предплатили.

Снимка: Редакторски екип

В петък камионите тръгнаха към търговските обекти в София и страната, за да достигнат до пациентите, които имат нужда от тях.

Количеството обаче в един от складовете е 3000 опаковки „Фраксипарин“. Те отиват към 3300 аптеки. Това прави по една, максимум две опаковки, пресмятат фармацевти, които разпределят медикаментите. 

„Те са животоспасяващи за бременните, които имат проблем и тук вече е моментът каква част от тях ще се разпределят към болниците и каква към аптеките. Количеството, което сме получили, ни позволява да осигурим по една опаковка, не повече, в аптека“, коментира пред bTV Аделина Любенова, която е представител на един от търговците на лекарства на едро.

Какви количества са получили останалите три големи фирми дистрибутори, ще получим отговор в рамките на работния понеделник, обещаха от здравното министерство.

Търсим информация и от останалите големи фирми доставчици, които осигуряват лекарствата на национално ниво.

Търговците призовават хората да не се презапасяват с медикаменти, които са в ограничено количество и от които имат нужда бременни жени, деца и хронично болни пациенти. Според тях проблемът се крие в квотите на лекарствата, които са заложени на база потребление в страната от последните 6 месеца.

По думите на Аделина Любенова решението на проблема се крие в законодателна промяна на методиката и промяна на количествата, които се заявяват на национално ниво към производителите на медикаменти във фармацевтичния сектор.

Снимка: Редакторски екип

Преди три седмици пред bTV в предаването „Лице в лице“ служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев призна, че проблем има.

„Да обърна внимание и на лекарите – когато няма „Фраксипарин“, има „Клексан“. Той е същият препарат, върши същата работа. Нека да не се фиксираме“, коментира тогава министърът.

На 7 януари от Видин Меджидиев обясни пред журналисти, че проблемът е от много време.

„Давам пример с „Фраксипарина“. Той е в недостиг от повече от година, да не кажа две, но имаме заместители на него – „Клексан“ има в мрежата и се ползва със същото действие", каза той.

Без да фиксират количества, търговците са уверили властите, че лекарствата са в складовете, заявиха за bTV от здравното министерство на 26 януари. Нова доставка на „Клексан“ ще има на 6 февруари, отговориха до bTV от ресорното ведомство.

Предстои да разберем какво ще бъде това количество и дали ще достигне до всички аптеки, които са го поръчали.

Ето и отговорите на МЗ на поставените в петък от bTV въпроси:

Какво е количеството на Клексан и Фраксипарин по складовете на търговците? 

Към 18.01.2023 г. „Майлан“ ЕООД  информира ИАЛ за възстановяване на продажбите на територията на България на лекарствените продукти Fraxiparine Solution for injection 9500 anti-Xa IU/ml - 0,6 ml 5700 IU (INN Nadroparin), Fraxiparine Solution for injection 9500 anti-Xa IU/ml - 0,4 ml 3800 IU (INN Nadroparin) и  Fraxiparine  Solution for injection 9500 IU anti-Xa IU/ml - 0,3 ml  x 10 (INN Nadroparin), считано от 18.01.2023 г. Съгласно предоставената информация в писмото доставените количества в склада на „Майлан“ ЕООД, компания Виатрис, са около 85 000 опаковки за трите концентрации.

На 30.01.2023 г.  представителят на притежателя на разрешенията за употреба на лекарствените продукти Clexane 40 60, 80 е предоставил на ИАЛ информация за налични количества от трите концентрации на лекарствения продукт в собствения му склад. Представителят на ПРУ е уведомил ИАЛ, че до 6.02.2023 г. ще се осъществи поредната планирана доставка от лекарствените продукти на територията на страната в количество над 25 000 опаковки.

Какво в количеството в аптеките? Има ли квота за 1-2 опаковки от медикаментите на аптека?

Търговските отношения и договаряните количества медикаменти между търговците на едро и дребно не подлежат на регулация от ИАЛ или други държавни органи.

Откога е имало проблем и спиране на продажбата на Фраксипарин и на какво се в дължало това? –

Съгласно подадените в ИАЛ уведомления по чл. 54, ал. 2 и ал. 4 от ЗЛПХМ причините за временното преустановяване на продажбите на различните концентрации на лекарствения продукт Fraxiparine Solution for injection се дължат на производствени проблеми. Уведомления за преустановяване на продажбите на различните концентрации на лекарствения продукт Fraxiparine Solution for injection са постъпвали в ИАЛ за различни периоди от време между м. септември, октомври и ноември 2022 г.

Правят ли се паралелни проверки от МЗ и ИАЛ дали това, което притежателите на разрешение за употреба казват за налични количества действително отговоря на реалното количество в склада?

Какви, колко и кога са били последните доставки? 

ИАЛ извършва регулярни проверки на всички участници в лекарствоснабдителната верига. През м. ноември и м. декември 2022, както и през м. януари 2023 г. бяха извършени около 60 извънредни проверки на търговци на едро, при които се проследиха данните за доставени, налични и разпределени до други търговци на едро, до аптеки и до лечебни заведения количества от лекарствените продукти и тяхното съответствие с данните, подадени от търговците на едро в СЕСПА.