След срещата между премиера Бойко Борисов и транспортния сектор се отлагат планираните от бранша протести заради тарифите и обхвата на тол системата.

След над два часа преговори превозвачите са се договорили с правителството системата за автомобили над 3,5 тона да стартира на 1 март, като те ще бъдат готови за въвеждането ѝ – всички тежкотоварни автомобили и автобуси да са оборудвани и със сключени договори.

Цените и обхватът, по които ще се работи обаче няма да бъдат предложените от правителството, а от превозвачите. От бранша обявиха, че в 3-месечен тестов период тарифите ще бъдат по-ниски. Добавиха, че в понеделник ще станат ясни точните параметри, но дадоха пример с най-високия клас превозни средства, които ще се движат по магистралите – цената за тях ще бъде от 18 ст.

Обхватът също се променя. От таксуване в тол системата отпадат пътищата Втори клас.

През юни правителството и превозвачите ще се срещнат отново и ще анализират приходите от тестовия период.

Ако парите са в очакваните рамки, тол системата ще продължи да работи по предложените от транспортния бранш параметри. Ако ли не – ще бъдат обсъдени промени.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова посочи, че за 2020 г. се очаква приходите в бюджета от тол системата да бъдат около 450 млн. лв.