Под 30% скок в цените на парното и топлата вода за всички топлофикации след отпадането на мораториума след 31 март. Това прогнозират от Асоциацията на топлофикационните дружества. Все още не е ясно откога ще влязат в сила новите цени.

Румяна Антонова този понеделник плати сметка от 188 лева. И процент поскъпване за нея е непосилно.

„Свива се семейния бюджет още повече за останалите неща“, казва Румяна и споделя, че пести от храна, за да плаща сметките.

Цената на парното зависи от стойностите на природния газ на европейската борса, а последните няколко месеца там бяха достигнати рекорди.

От миналият юли, когато за последно бяха определяни цените на парното и топлата вода, до март газът поскъпва с над 120 процента.

През юли минатата година горивото струва под 50 лева за мегаватчас. В момента е почти 114 лева.

От Асоциацията на топлофикационните дружества очакват новите по-високи цени да влязат в сила от юли, когато по правило се променят цените на топлофикациите.

„Предполагам, че ще бъде доста под 30%. Съжалявам,  ще ми се да успокоя хората, но не мога“, казва Кремен Георгиев от Асоциация на топлофикационните дружества.

По думите му  „за топлофикациите 30% е минимум. КЕВР имат няколко дни да решат ще правят ли нещо с цените на парното от 1 април или не“.

Предварителната заявка на "Булгаргаз" за цената на газа през април беше за рекорден скок от 60%. Но тя бе направена при пикови борсови цени.

„Към днешна дата необходимото увеличение е значително по-ниско. Ще го съобщи „Булгаргаз“, когато дойде конкретният момент, защото всеки ден цените се променят“, коментира министър на енергетиката Александър Николов в „Защо, господин министър?“.

Междувременно клиентите вече мислят как ще посрещат новите сметки.

„Сигурно трябва да работя 30 дена в месеца, за да мога да си го позволя - нещо такова“, коментира Румяна Антонова.

Окончателната цена на газа за април ще е ясна в първия ден на месеца.