Откриха семейство Арабаджиеви в Испания. След половин година издирване с европейска заповед за арест двамата съпрузи бяха задържани на Пиринеите.

Ветко и Маринела Арабаджиеви са обвинени за участие в организирана престъпна група, данъчни престъпления и пране на пари. Имуществото им е запорирано. При акция в техни хотели и обекти бяха иззети 10 милиона лева.

От месеци в български арест е синът им Вълчо Арабаджиев, привлечен към наказателна отговорност за данъчни престъпления и пране на пари. Сега предстои екстрадиция на родителите му.

Ветко и Маринела Арабаджиеви са издирвани с европейска заповед за арест от септември миналата година. До задържането им се стига по настояване на българските власти и издадената европейска заповед за разследване. Според информацията семейство Арабаджиеви се укривало в жилище край Барселона.

Снимка: btvnovinite.bg

Испанската полиция ги задържа в 8.45 сутринта в градчето Кабрера дел Мар близо до Барселона. Два екипа на испанските съдебни власти влизат рано сутринта в дома на Георги Семерджиев, където откриват Арабаджиеви. Домакинът им също е арестуван, но по настояване на швейцарските власти.

„Очакваме испанските власти да ни предоставят всички вещи, за които сме поискали съдействието на техните органи”, обясни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Държавното обвинение не разкрива дали Арабаджиеви са посещавали и други европейски държави, докато са били издирвани.

Случаят придоби популярност в края на август 2018 г., когато полиция, прокуратура и данъчни влязоха в хотелите им в София и Пловдив. Арестуван беше малкият син на фамилията – Вълчо. Съпрузите се оказаха в чужбина.

Снимка: btvnovinite.bg

На следващия ден Ветко и Маринела Арабаджиеви са задочно обвинени в участие в организирана престъпна група за данъчни измами. Обявени са за издирване с европейска заповед.

Снимка: btvnovinite.bg

На 2 септември съдът пусна на свобода срещу 20 000 лева гаранция Вълчо Арабаджиев. 

Снимка: btvnovinite.bg

На 11-и същия месец съдът отмени паричната гаранция и го върна в ареста. Защитата му тогава обясни, че Ветко и Маринела Арабаджиеви щели да се приберат у нас до няколко дни.

Снимка: btvnovinite.bg

На 27 септември Специализираният наказателен съд запорира банкови сметки, дялове в дружества и имоти на семейството.

Снимка: btvnovinite.bg

На 19 декември снимките им бяха публикувани на страницата на Интерпол.

Снимка: btvnovinite.bg

Домът, където Арабаджиеви са открити, е собственост на Георги Семерджиев, известен като Жоро Шопа. Неговата самоличност стана известна преди години, когато в центъра на столицата стреляха по него. Той е сочен като приближен на Ивелин Банев-Брендо.

Адвокатът на Арабаджиеви Илиян Василев отказа коментар. Пред bTV той обясни, че няма официална информация за задържането и първите хора, с които говори по случая, били журналистите.