Около 8.45 часа Ветко и Маринела Арабаджиеви са установени в жилище в Кабрера де Мар в близост до Барселона. То е ползвано от българския гражданин Георги Семерджиев, известен като Жоро Шопа. Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Тази сутрин два екипа от испанските съдебни власти са предприели действия и са влезели в съответния имот. На място са задържани Арабаджиеви и Семерджиев, който е арестуван по искане на швейцарските власти.

Предстои българската прокуратура да преведе европейската заповед за арест на испански език и да се премине по съответния законов ред и представяне на документите на испанските власти, за да могат Арабаджиеви да бъдат екстрадирани у нас.

„Най-краткият срок, в който могат да бъдат върнати в България, предполагам, че ще се случи за не повече от половин месец”, каза още Арнаудова.

Продължават действията по претърсване и към този момент повече информация не може да бъде дадена. Арнаудова уточни, че със сигурност е установена самоличността на лицата.

На този етап не може да се каже дали през цялото време Арабаджиеви са били в Испания, или са посещавали и други страни, както и дали са използвали фалшиви документи.

Припомняме, че Ветко и Маринела Арабаджиеви са издирвани с европейска заповед за арест от края на август миналата година. През декември снимките им бяха публикувани в сайта на Интерпол. На двамата задочно са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления.

При специализирана операция на 31 август миналата година в офиси и хотели на семейство Арабаджиеви в София и Пловдив бяха задържани 10 лица във връзка с разследване за данъчни престъпления и пране на пари. Впоследствие имуществото на Арабаджиеви беше запорирано.

Нанесената от тях щета върху държавата е в размер на около 9 млн. лв. При акцията бяха иззети над 10 млн. лева в брой и автопарк за 5-10 млн. лева. Впоследствие обвинения бяха повдигнати на шест души, сред които и на сина на семейство Арабаджиеви – Вълчо. Към момента Вълчо Арабаджиев е в ареста.