Проектите за модернизация в армията трябва да имат ускорена реализация. Около това се обединиха участниците в Консултативния съвет за национална сигурност при президента Румен Радев. Конкретни планове трябва да бъдат разработени до 30 юни т.г., съобщи след заседанието държавният глава, който свиква КСНС за пръв път.

Ще се правят и планове за поддръжката на техниката, въоръжението и оборудването до замяната им с нови образци.

На срещата на „Дондуков” 2 са изнесени важни доклади, касаещи рисковете и заплахите за националната сигурност, състоянието на структурите и органите от системата за национална сигурност и необходимите мерки за укрепване на суверенитета и сигурността в държавата.

До края на 2017 г. трябва да се разработи национален план за достигане на 2% от БВП за целите на отбраната до 2024 г. , каза още президентът.

До 20 юни т.г. пък трябва да бъде направен анализ и предложение за интегрирано развитие на сектор „Сигурност” и разпределението на ресурсите в отделни държавни органи и структури за следващите 5 г.

„От изключителна важност е да сложим всички ресурси на масата, да преценим отново дефицита от способности и да  направим ефективно разпределение на ресурсите по отделните елементи от системата за национална сигурност”, отбеляза Радев.

Снимка: БГНЕС

По думите му всички участници в заседанието са се обединили около издигането като основен приоритет на личния състав от сектор „Сигурност”, необходимите мерки за доокомплектоване на този сектор, за издигане на мотивацията и престижа на личния състав, създаване на възможности за кадрово и професионално развитие.

„Не трябва да забравяме, че е изключително важно да осигурим поддръжката на техниката, въоръжението, оборудването на личния състав до изтичането на техния ресурс и замяната им с нови”, каза Радев.

Трябва да се разработят и конкретни планове за попълване на недостига от личен състав в сектор „Сигурност” и мерки за повишаване на неговата квалификация, мотивация и престиж, допълни държавният глава.

По думите му трябва да се създадат условия за водене на пълноценна бойна подготовка на състава.

Необходими са и актуализация и усъвършенстване на нормативната уредба, недопускащи външна намеса във вътрешно-политическия живот на страната.

По думите на Радев стратегията за национална сигурност вече не съответства на съвременната среда, а тя е основополагащият документ, върху който се градят способностите в сектора.

„Системата за национална сигурност може да бъде ефективна само ако имаме хармонично развитие на всички елементи. Затова е необходимо да се усъвършенства тяхното взаимодействие и координация”, отбеляза още Румен Радев.

Коментари

Премиерът Бойко Борисов заяви, че няма никакъв конфликт между него и президента Румен Радев за модернизацията на въоръжените сили и изтребителите.

Според министър-председателя трябва да вървят проектите и за трите вида въоръжени сили и да се направи така, че да е възможно модернизирането не само на ВВС, но и на Сухопътните войски и на флота.

След заседанието на КСНС при президента Борисов изтъкна значението на пехотата при военни действия. „Мога да споря много коя е царицата на боя. Това е пехотата“, посочи премиерът и подчерта, че във всички военни доктрини пише, че където не мине пехота, няма спечелена война.

По думите му българската военна индустрия е с най-високото си ниво на ангажираност по различни поръчки за последните 30 години. "Въпросът е в модернизацията на армията. Да използваме иновациите, учените, които в БАН по тази тема са направили едни страхотни разработки да бъдат произведени в България“, каза той. 


„Проектът за сухопътните войски се работи и трябва да се включи, да мине през МС, през Комисията по отбрана и през парламента. Ако ме питате мен, срокът беше вчера", заяви военният министър Красимир Каракачанов. Той посочи, че не са коментирани конкретни въпроси като евентуално вдигане на заплатите в силовите структури.

Той посочи, че страната ни все още остава далеч от реализацията на целта за разходване на 2% от БВП за отбрана и призова да се постигне траен политически консенсус по въпроса. За 2017 г. заложените в бюджета разходи в сектора представляват 1.52% от БВП, но това включва и големите инвестиционни проекти.

„Всички проекти за модернизация трябва да се движат успоредно и да се реализират според приоритетите“, категоричен беше министър Каракачанов. 

Не получих ясен отговор от Борисов дали ще изпълни решението на НС за инвестиционните проекти за модернизация на армията, или ще го промени, каза на свой ред лидерът на БСП Корнелия Нинова. По думите й вероятно ще се върви към разсрочване на плащанията за нова техника.

БСП ще следи дали се изпълняват решенията от днешните консултации. „Всичко това ние другата седмица ще започнем да го подлагаме на парламентарен контрол. Някои от сроковете са много къси. До края на юни беше първият срок. Така че те нямат време, трябва да свършат тази работа. Ние ще подложим на контрол изпълнението на решенията“, допълни Нинова.

Протест преди консултациите

Малко преди консултативния съвет пред сградата на президентството на протест се събраха граждани с искане за съдебна реформа. Хората настояваха в дневния ред на съвещанието да влезе и въпроса за изграждането у нас на европейско правосъдие.

Участниците изчакаха лидерите на партиите и шефовете на службите да дойдат, за да им връчат исканията си за изменения в закона за съдебната власт и Конституцията. Според организаторите от Инциативата правосъдие за всеки, най-важно за правосъдието ни е да се премахне политизирането на висшия съдебен съвет и единовластието на прокуратурата.

Хората днес настояваха да се огласи истината за скандалната среща "ЦУМ-гейт" и за фалита на КТБ.