Окръжна прокуратура в Кърджали внесе в съда обвинителните актове срещу Юсеин Ахмед и Лютви Местан, съобщават от държавното обвинение. Двамата са привлечени като обвиняеми за причиняването на катастрофата в Кърджалийско на 14 април 2019 г., при която загина 6-месечно бебе. 

През септември миналата година магистратите в Кърджали върнаха делото на прокуратурата заради процесуални нарушения.

Юсеин Ахмед е предаден на съд за това, че на кръстовище за с. Загорско при управление на автомобила си е нарушил правилата за движение по пътищата и извършил пътнотранспортно произшествие.  

Разследването е установило, че той не се движел най-вдясно в платното, не е намалил скоростта и не е спрял, когато е възникнала опасност за движението. Ахмед се движел със скорост над разрешената за участъка – 90 км/ч.

Освен това не е осигурил всички условия за безопасното превозване на малолетен пътник в автомобила, като не му е поставил обезопасителните колани. В резултат на това по непредпазливост е причинил смъртта на детето. 

На съда е предаден и Лютви Местан. Според държавното обвинение той е нарушил правилата за движение и е причинил пътнотранспортно произшествие. При подхождане към кръстовището с Главен път I-5, идвайки от път без предимство, той е завил наляво и е навлизал в път с предимство.

Не се е съобразил с пътен знак и с идващия по пътя с предимство лек автомобил, не го е пропуснал. Така по непредпазливост е причинил смъртта на детето, пътуващо в другия лек автомобил.

Предстои в двумесечен срок Окръжен съд-Кърджали да насрочи делото в разпоредително заседание.