Съдът в Кърджали върна на прокуратурата делото за катастрофата, при която през пролетта на 2019 г. на пътя за Маказа загина бебе. Подсъдими са лидерът на партия ДОСТ Лютви Местан и бащата на жертвата.

17 месеца след като изгуби бебето си, Юсеин Ахмед и Лютви Местан застанаха един до друг. Като подсъдими. Политикът, който е обвинен, че не спрял на знак „Стоп“, заяви, че прокуратурата е манипулирала факти по разследването

Снимка: bTV
„Имам свидетели, които категорично потвърждават, че съм спрял на знак „Стоп“, следователно аз вина за тази катастрофа нямам, но прокуратурата имаше нареждане отгоре, нямам никакви притеснения да бъда още по- директен и да кажа, че имаше политическа поръчка на всяка цена Лютви Местан да бъде обвинен“, каза Лютви Местан

На 14 април 2019 година, от разклона за с. Загорко, колата на Местан  навлиза в главния път за Маказа и удря колата, в която пътува четиричленното семейство на Ахмед. Ден след катастрофата експеримент на bTV показа, че на кръстовището няма видимост. Липсва и маркировка.

Снимка: bTV
„Фактите и обстоятелствата, при които се случи ПТП бяха грубо манипулирани, очертават стоп линия и второ, по линията на видимостта ми са изсечени над 100 храсти“, обясни лидерът на ДОСТ.

„Той има право да се защитава, така, както намери за добре“, каза Росица Георгиева – прокурор в Окръжна прокуратура Кърджали.

Адвокатите и на двамата подсъдими заявиха, че няма да обжалват връщането на делото. И двамата се надяват, че обвиненията срещу тях ще отпаднат.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!