Окръжната прокуратура в Кърджали внесе в съда обвинителен акт за смъртта на 6-месечното бебе при катастрофата край Загорско, в която участва лидерът на ДОСТ Лютви Местан, съобщиха от държавното обвинение.

Бащата на детето -Юсеин Ахмед, както и политикът ще бъдат изправени пред съда за причиняване на смърт по непредпазливост в условие на независимо съпричиняване. Инцидентът стана на 14 април миналата година.

Юсеин Ахмед е предаден на съд за това, че е нарушил правилата за движение по пътищата, като карал с превишена скорост.

От обвинението посочват, че сам и в условията на независимо съпричиняване с Лютви Местан Ахмед е извършил пътнотранспортно произшествие, като не се движел възможно най-вдясно в платното за движение, не намалил скоростта и в случай на необходимост не спрял, когато е възникнала опасност за движението.

Снимка: btvnovinite.bg

Бащата на детето се движел със скорост над нормативно разрешената от 90 км/ч. за участъка, навлязъл върху остров с налична пътна маркировка, пише в обвинението. От прокуратурата допълват, че Юсеин Ахмед не осигурил всички условия за безопасното превозване на 6-месечното бебе, като не му поставил обезопасителните колани на системата за обезопасяване на деца в колата. В резултат на това по непредпазливост причинил смъртта на детето.

На съд е предаден и Лютфи Местан за това, че излязъл на главния път, без да се съобрази със знак "СТОП" и не се съобразил с идващия по пътя с предимство към кръстовището лек автомобил не го пропуснал, в резултат на което по непредпазливост причинил смъртта на малолетното дете, пътуващо в другия лек автомобил.

Делото е над 1200 страници, разпределени в 12 тома. По време на разследването са били разпитани като свидетели 22 души. Приобщени са множество веществени доказателства, сред които и двата леки автомобила – БМВ и „Фолксваген Фаетон“, които се намират на съхранение в база на МВР. Изготвени са четири съдебно-медицински експертизи, комплексна и петорна автотехнически експертизи, както и химически експертизи, които са установили, че няма наличие на алкохол в кръвта на двамата водачи.

Спрямо Ахмед е определена мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 1000 лева, а спрямо Местан – мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 10 000 лева.

Предстои Окръжният съд в Кърджали да насрочи делото в разпоредително заседание в двумесечен срок.