Съвестта ми е спокойна, но изпитвам страдание. Аз няма да поема чужд грах и вина за тази трагична смърт. Това каза ексклузивно в студиото на „Тази сутрин” лидерът на ДОСТ Лютви Местан по отношение на трагичната катастрофа с негово участие, при която загина 6-месечно бебе.

Той обясни, че е платил 10 хил. лв. парична гаранция, въпреки че е имал възможност да не го направи. Той добави, че може да пътува извън страната и мерките на съда са отменени.

„Аз реших да платя тази гаранция, за да не давам основание на прокуратурата непрекъснато да продуцира тенденциозни новини. Оказах пълно съдействие на полицията и притесненията, че бих се укрил са излишни, защото се укрива виновен човек, а аз не съм виновен за тази катастрофа”, заяви Местан.

Снимка: btvnovinite.bg

Лидерът на ДОСТ посочи, че се е сдобил с обвинение от прокуратурата без доказателство, че е извършил нарушение по Закона за движение по пътищата. Той добави, че твърдението на говорителя на главния прокурор Румяна Аранаудова, че има един акт и 13 фиша – не е вярно.

„Това е не просто лъжа, а квалифицирана клевета. Тя говори за 15 мои нарушения в периода 2013 г. – 2019 г. Аз заявявам, че ако това, което тя казва е вярно – аз никога няма да си поискам книжката обратно. Ако това се окаже лъжа, тя трябва да понесе отговорност пред прокуратурата и българския съд”, заяви Местан и показа издадените от КАТ фишове.

По думите на Местан, в посочения период той не е управлявал лично автомобил, защото като лидер на ДПС, той се е придвижвал с автомобили на НСО. Той каза още, че глобите са издадени на кола на ДПС, която се е управлявала от настоящия лидер на партията Мустафа Карадайъ или негов шофьор.

„Когато една прокуратура преписва нарушения на председателя на ДПС, на председателя на ДОСТ, вече е в режим на изпълнение на откровена политическа поръчка. Това преминава всякакви граници. Тези коли са собственост на ДПС преди аз да стана председател, те не са моя собственост. Кой ги е карал тези коли – е различен въпрос”, посочи Местан.

Според лидера на ДОСТ, обвиненията са свързани с предстоящия вот за Европейски парламент и силната листа на неговата партията. Местан обяви, че очаква да получи още фишове от Областните дирекции на МВР, като доказателства и ще заведе дело за клевета.

Снимка: btvnovinite.bg

Той каза още, че настоява прокуратурата да провери шофьорската история и на другия участник в катастрофата, защото според него той е виновен за инцидента. Лидерът на ДОСТ квалифицира другия водач като „откровен камикадзе”.

Адвокатът на семейството от своя страна заяви, че инцидентът става на път с предимство, а Лютви Местан не е имал такова.

„Не може ти да излизаш на път с предимство, без да си се уверил, че други участници са на пътя с предимство и са в посока, в която би могло да стане сблъсък. Без значение от лява или дясна страна на автомобила, челно или фронтално”, каза Николай Димитров, адвокат на пострадалото семейство.

Версията на Местан за катастрофата може да видите във видеото!