Над 53 000 от автомобилите, застраховани в кипърската компания "Олимпик", вече са с нови полици към друг застраховател, съобщиха от Гаранционния фонд. От КАТ обявиха, че първоначално няма да глобяват шофьорите, заради анулираните полици.

Все още не е ясно колко ще продължи гратинсия период, но шофьорите трябва да са наясно, че ако предизвикат катастрофа при невалидна гражданска отговорност сами ще трябва да платят щетите.

„Ако ни предоставят полица на „Олимпик” в първите няколко дни ще им дадем възможност да ги предупредим да си сключат веднага нова застрахфовката”, посочи Росен Рапчев - ГД „Национална полиция”.

Снимка: btvnovinite.bg

Въпреки че „Олимпик” са правили отчисления към Гаранционния фонд, от там са категорични, че колегите им в Кипър трябва да платят на клиентите заради фалиралата компания. От всяка застраховка гражданска отговорност към фонда се насочват по 10,50 лева. Така застрахованиет в Олимпик веднъж вече са платили 2 мил лева, а със сключването на нови полици във фонда ще влязат още 2 мил. лева.

Снимка: btvnovinite.bg

Теодор Маринов е от хилядите които днес си купуват втора гражданска, според него трябва да има по-строг контрол над застрахователните компании.

От Комисията за финансов надзор съобщиха, че освен „Олимпик”, още 12 застрахователни компании от ЕС работят у нас чрез свои клонове. И те не се контролират от нашия надзор.