Окончателните резултати от изборите за Народно събрание вече са факт. Централната избирателна комисия ги обяви при обработени 100% протоколи.

В 45-ия парламент влизат шест политически формации. След два дни ще знаем официално и по колко депутати ще вкара всяка една от тях.

С най-висок резултат сред тях остава коалицията ГЕРБ-СДС, която събира малко над 26 на сто от всички гласове. Място на втора политическа сила зае  партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" - със 17,66 %  и така успя да измести от второто място левицата, които взимат 15%  от вота на българите.

ДПС (10,49) връща четвъртото си място с крехка преднина пред Демократична България (9,45%).

Четирите процента (4.72%)  успя да прескочи и коалицията "Изправи се. Мутри вън".

Снимка: bTV
Без представителство в Народното събрание обаче ще е ВМРО. Тя събра 3,64% подкрепа и малко не и достигна да премине 4-процентната бариера.

Извън парламента ще е БНО, зад която стои и партията на Васил Божков "Българско лято" . Тя взе почти 3% от гласовете (2,95%).

С малко преднина партия "Възраждане" получи повече гласове от коалицията "Воля"-НФСБ , които бяха част от управляващата коалиции в предходния парламент. (2,45% срещу 2,37%.).

Бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов също не успя да се нареди сред политическите сила в бъдещия парламент - "Републиканци за България" събра малко над  процент (1,31% от гласовете), а Движението на непартийните кандидати е с около половин процент (0,53%.).

Снимка: bTV
В момента в ЦИК продължават да се приемат протоколи от районните комисии. Очакват се книжата на още 10 от тях, след което ще започне и повторната обработка на данните.

23-ти многомандатен избирателен район е най-големият в столицата със 654 секции - от тях 33 са били подвижни и 34 в болници.

"Ние сме на крак от 6 ч. на 4 април, направихме всичко възможно в 19 ч. вчера да си тръгне последната секционна избирателна комисия. Направихме невъзможното, не сме почивали нито минута, за да могат да си тръгнат", каза Полина Витанова, секретар на 23 РИК-София.

След 50 часа без сън в „Арена Армеец“, комисията предаде изборните книжа в ЦИК.

"Разбира се, че има и по-тежки моменти, но се старахме секционните комисии да престоят възможно най-малко при нас", заяви Живка Котева.


Протоколите от секциите се сканират веднага след приемането и всеки може да провери резултата от гласуването и неговото отчитане на сайта на комисията.

„В момента сме си донесли протоколите в ЦИК, те са разпластени, но заедно с тях сме донесли разписките от машинното преброяване, флашките, картите за машините, това е нормална процедура, с която приключва нашето участие“, допълни Котева.

„Това, че протоколите са поправяни, не означава, че са преправяни. При нас не се преправя резултатът, той е такъв, какъвто са го дали българските избиратели“, обясни Полина Витанова.

Повторната проверка ще започне, когато се предадат и последните протоколи от районните комисии.

Във всички избори досега е имало разминавания, но те няма да имат отношение към изборния резултат, заяви говорителят на ЦИК Димитър Димитров.

От ЦИК прогнозираха и по-нисък брой на недействителните бюлетини на тези парламентарни избори.

„Машината не позволява да се гласува с недействителна бюлетина и това няма как да не се отрази в общия брой на действителни гласове“, допълни Димитров.

Окончателните резултати ще станат ясни в четвъртък.

В неделя се очакват данните от преференциалния вот. С тях ще станат ясни и имената на кандидатите за депутати, които ще влязат в 45-тото Народно събрание.