Посолството на Съединените щати изрази дълбока загриженост от изявления на президента, в които той определя Крим като "руски".

От президентството реагираха с позиция, че анексирането на Крим е в нарушение на международното право, но "в момента" Крим се контролира от Русия.

Американското посолство у нас излезе с официално изявление по повод изказаната позиция от президента Радев за Крим.

"Съединените щати са дълбоко загрижени от неотдавнашните изявления на президента на Република България Румен Радев, в които той определя Крим като "руски". Съединените щати, Г-7, Европейският съюз и НАТО винаги са били ясни и обединени в позицията си, че въпреки опита на Русия да го анексира и продължаващата окупация, Крим е украински", се казва в нея.

От американското посолство припомнят, че България е декларирала на Срещата на върха по Кримската платформа през август, че Крим е неотделима част от Украйна и че няма да се признават руските опити да легитимират незаконното завземане и окупацията на полуострова.

По-късно днес от прессекеретариата на държавния глава изпратиха позиция, в която информират:

"Държавният глава Румен Радев нееднократно е заявявал, че анексирането на Крим е в нарушение на международното право. От юридическа гледна точка Крим принадлежи на Украйна и страната ни е заявила многократно подкрепата си за нейния суверенитет и териториална цялост. Същевременно, както президентът Румен Радев подчерта в предизборния дебат, "в момента" Крим се контролира от Русия и е повече от ясно, че този проблем не може да се реши по силов път".

От прессекретариата припомнят още, че държавният глава е изразявал загриженост от това фактическо положение и възможната ескалация на напрежение в Черноморския регион, който има пряко отношение към сигурността на България и нейните съюзници.