Затварят пазарите, които не спазват мерките за ограничаване на разпространението на COVID-19 у нас. Това заяви премиерът Бойко Борисов, след като днес пазарите в страната се напълниха и се извиха опашки от клиенти.

Забраната идва само ден, след като мерките бяха разхлабени и се позволи тържищата да бъдат отворени.  

„Колкото по-дисциплинирани ставаме, толкова повече ще разхлабваме мерките, където по пазарите няма ред – ще бъдат затворени. Умоляваме да се спазва ред и изведнъж се накачурват всички, все едно ще свършат ябълките. Ще спрем пазарите, докато не се направи ред, какъвто е в магазините“, допълни министър-председателят.

Снимка: Виктория Готева

По думите на премиера пазарите ще отворят, когато се създаде ред като магазините. Вътрешният министър Младен Маринов заяви, че се забелязва влошаване по спазване на мерките по пазарите, а топлото време допринася за това. Той допълни, че отговорността за спазването на мерките срещу разпространението на коронавируса е на собствениците и управителите на тържищата, но ако се наложи със съдействието на местната власт ще бъдат затворени, както е наредил премиерът.

Седмицата след Великден е изключително важна с оглед на пандемията. Това е тест за дисциплината на нацията. Ако успеем да удържим реда на Великден, впоследствие да се мисли как по организиран ред да се отворят парковете, градините и пътищата за планините, заяви премиерът.

Проверка на bTV от тази сутрин потвърждава думите на премиера и показа струпване на клиенти на Женския пазар в София. Масово не се спазва дистанция от 2 м, малко от хората носеха маски.