Допълнителни мерки за сигурност има на четирите летища у нас – в София, Пловдив, Варна и Бургас, след бомбените заплахи вчера. Те и няколко медии получиха имейли с предупреждения за взривни устройства и със зловещото пожелание: „Честит полет!”

Всяване на паника и дезорганизация, а не реално намерение за действие – това е целта на подателите на писмата, според експерти по сигурността.

30 хиляди души се очакват да преминат днес през морските аерогари – Варна и Бургас.

Именно те са най-натоварени в летния сезон.

След първоначалното видимо засилване на мерките за сигурност вчера на летището във Варна днес поне видимо няма засилено присъствие на органите на реда. По-щателно бяха пазени само израелските туристи рано сутринта. 

В най-натоварените дни през варненската аерогара минават около 10 хил. души, а през бургаската – двойно повече. Вероятно големият поток на пътници през лятото е сред причините за избора им за мишени на кибертероризма.

Киберекспертът Красимир Коев коментира, че разпратените имейли са с езикови и логически грешки, и едва ли зад тях стои реален план за атака.  Използван е швейцарски доставчик, който крие местоположението на изпращача.

„Всяване на страх и несигурност на хората, а не толкова някакви сигурни намерения, защото анализ на подобни имейли, изпратени от терористи, които след това са извършили реални действия, показва, че самите имейли са по-кратки и използват по-агресивни думи”, уточни Коев.

„Много е трудно да се каже откъде идва, това е най-трудното на работата, но може да се провери в Дарк нет каква е организацията и дали е истински мотив, или не, или истинска заплаха”, обяви в студиото на „Тази сутрин” Орен Елималех, консултант по киберсигурност към правителството на Израел.

Летище Пловдив остава със засилени мерки за сигурност втори пореден ден. Полицейските сили са два пъти повече от обичайното.