Седем сигнала за поставени взривни устройства доведоха до евакуации и проверки на четири летища и в сградите на няколко медии. Текстът на имейлите е един и същ и създава впечатление, че е създаден чрез преводача на „Гугъл” (Google Translate).

Анализите показват, че няма място за тревога. Целта е била паника и затруднения при работата на летищата, коментира експертът по киберсигурност Красимир Коев, който работи в голяма американска корпорация.

По думите е възможно и целта да е да се тества как действат българските киберспециалисти при заплаха. 

На въпроса защо имейлът е изпратен и до медии той отговори: „Медиите са едно от основните информационни оръжия – засилва се ефектът: медиите гръмват, паниката се усилва, плъзват слухове, хората се притесняват, някои реагират неадекватно”.

Според него една от мерките за противодействие на подобни атаки би била една добра агенция за киберсигурност, която може да сведе до 5 часа времето за реакция – блокиране, установяване на физическите извършители.

И според Орен Елималех, консултант по киберсигурност към правителството на Израел, на заплахите от вчера не би трябвало да се гледа сериозно.

Не мисля, че заплахата е свързана с израелски туристи, коментира Елималех по повод факта, че вчера бяха евкауриани на Летище Пловдив хора от полет до Тел Авив.

Той обяви, че такива заплахи има и в Израел, но властите там не пристъпват към евакуация на пътниците толкова бързо.

„Да са евакуира цялото летище е скъпо – проверяваме, без да казваме на пътниците и като пазим тяхната сигурност, за да не се създава паника”, уточни израелският експерт.

Орен Елималех все пак оцени реакцията на българските власти като добра.

Вижте повече във видеото!