Централна България е в очакване на нови валежи. Описват се и щетите след пороя вчера. В Пловдив улиците и подлезите вече са сухи. Няма бедстващи хора и домакинства без ток.

Снимка: btvnovinite.bg

Преди по-малко от 24 часа пътните артерии заприличаха на реки, а сигналите от града под тепетата бяха над 1000. 

В една от най-луксозните сгради в центъра на града водата в мазетата беше над един метър. Хората цял ден очакваха екип на пожарната, който да им помогне с изпомпването на водата.

Снимка: btvnovinite.bg

Мълния удари къща в Казанлък и унищожи покрива ѝ.

Водата влезе в първите етажи на къщи в село Константиново, Великотърновско. Ситуацията в района вече е по-спокойна, но нивото на река Янтра се следи изкъсо. 

Снимка: btvnovinite.bg

Вътрешният министър обиколи засегнатите райони.

„Не можем да се борим с природата, можем да отстраняваме това, което зависи от човека. Някъде са чисто обективни причините, някъде има и човешка немарливост – непочистени шахти и речни корита. Превенцията е от изключително значение. Там, където работата е свършена качествено, щетите са много по-малко”, заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Снимка: btvnovinite.bg

През целия ден на 15 минути се следи нивото на реката, защото след пороя снощи, то достигна критични стойности.

Тази сутрин уредът, мерещ нивото на водата в кв. Чолаковци, отчете резкия скок от три метра. Апаратът следи ситуацията в реално време,. Наноси допълнително затлачиха дерета и мостове.

Снимка: btvnovinite.bg

Най-пострадало обаче се оказа село Константин, където придошлата вода наводни къщи и за малко не издави десетки животни. Унищожена е голяма част от покъщнината на хората. Екипите на пожарната са на място за да помогнат в отводняването.

Снимка: btvnovinite.bg

Проливен дъжд с подобна сила местните казват, че помнят от далечната 1975 година.