След балотажите е време за окончателната равносметка от местни избори 2015. ГЕРБ е големият победител, а БСП преживя катастрофална изборна загуба без нито един кмет в големите областни центрове. В няколко малки селища ще има трети тур на избори.

ГЕРБ взе кметски постове в 21 от областните центрове. На три места спечели Реформаторският блок. В Кюстендил ГЕРБ и Реформаторите застанаха зад общ кандидат и спечелиха още на първия тур, също като ДПС в Кърджали. Единственият областен град с независим кмет е Пазарджик.

Ето как изборите за общински кметове разпределят силите между политическите партии:

Снимка: bTV

ГЕРБ ще има кметове в почти половината от 264 общини. 15% от общинските кметове са издигнати от разноцветни местни коалиции. Делът на кметовете от ДПС и БСП е по равно. В по-малко от 8 на сто от общините кветското място е за независим кандидат.

Реформаторите самостоятелно печелят 7 общини, АБВ и още 11 партии имат по един общински кмет.

В София окончателно стана ясно кои партии ще управляват столичните райони.

Снимка: bTV

В 19 от тях печели ГЕРБ. Избирателите предпочетоха реформаторите в 4 района – това са „Витоша”, „Красно село”, „Средец” и „Оборище”, а „Кремиковци” ще се управлява от независим кандидат, който в миналото е бил в ръководството на СДС.

Разликата между двамата кандидати за кмет на Пловдив е изключително малка. Иван Тотев взема 50, 73% от гласовете, а Славчо Атанасов – 49,27%. Делят ги само 1416 гласа. В изборния протокол е отбелязано, че има над 2200 невалидни бюлетини.

Снимка: bTV

Същата е ситуацията в Добрич, където печели кандидатът на Реформаторския блок Йордан Йорданов с 50,61% от гласовете на избирателите срещу Детелина Николова, която взема 49,39 процента от вота. При над 23 000 подадени бюлетини, разликата е само 283 гласа, като там броят на невалидните бюлетини е значително по-голям и е много вероятно да се водят съдебни битки за повторно ръчно броене.

Снимка: bTV

И в двата града избирателната активност беше изключително слаба – в Пловдив излязоха една трета от избирателите, а в Добрич дори под 30 на сто.