След вчерашния разлив - пробивът в дигата на шламохранилището в Перник, вече е затворен и няма опасност за гражданите.

Хранилището обаче е в края на експлоатационния си живот, а все още няма ново, заявиха от ТЕЦ „Перник“. Работата по стената продължава, но няма опасност от нов разлив.

Стадионът там е покрит с шлам – примес от изгорели въглища и вода. По този начин изглеждат и домовете на някои от потърпевшите.

Кадри от разлива вчера показват как водата от шламохранилището залива кошарата на Методи Благоев. Вълната стига и до земеделска земя в съседство. Мъжът влиза във водата и успява да спаси животните си, които били на поляната.

Силата на приливната вълна е съборила оградата и е заляла цялата земеделска земя. Днес е останала тиня от примес на вода с пепел от „Топлофикация“.

От 2016 г. има план за ново шламохранилище за 30 млн. лева, който и до днес не е осъществен.

Причината - забавяне на отчуждаването на земите за строеж от земеделското министерство, твърдят от ТЕЦ-а.

Има направени над 10 предписания на ТЕЦ-а от регионалната екоинспекция. Съставени са и четири акта за нарушения за 90 000 лева.

От земеделското министерство от своя страна отговориха, че от тяхна страна не е имало забавяне на документацията. В края на 2018 г. ТЕЦ „Перник“ е входирал писмо с искане за изграждане на ново хранилище. По него обаче имало възражения, както и съдебно дело. Този месец предстои ново разглеждане на предложението.

Екоминистерството не отговори на въпроса ни има ли разрешителното за използване на хранилището и откога е то. Само ни увериха писмено, че след анализ на информацията и проверката на прокуратурата, властите ще предприемат действия. 

Планът е работата на въглища да се поднови в следващите дни. Отново в това хранилище.