Шламохранилището вече е на края на експлоатационния си живот, но все още има някакви обеми, които можем да пълним. Има все още работа по строежа на новото. Това каза в "Тази сутрин" Любомир Спасов, изпълнителен директор на ТЕЦ „Република“.

Вчера дигата на съоръжението се проби и заля с опасни отпадъци голяма площ, наложи се и евакуация на жителите на два квартала.

Снимка: btvnovinite.bg

„Някои от предписанията на МОСВ са изпълнени, а за неизпълнените сме понесли административната отговорност“, допълни той.

„От септември 2016 г. имаме разрешение на това шламохранилище да започнем технически и биологична рекултивация. Техническата означава да се запълни обемът му до 100%, да се изравни, за да може след това да бъде насипано с пръст и да се възстанови растителността. Три месеца по-рано сме депозирали нашите желания в общината за изграждане на ново депо. От тогава до момента разрешително за строеж на новото депо не е издадено. Ние сме готови с проекта, но всичко зависи от държавните институции. В момента, в който ни се издаде разрешение за строеж, ще го направим в рамките на няколко месеца“, обясни Спасов.

"Година и няколко месеца документите стояха в РИОСВ-Перник. Говорим от ноември 2016 г. до февруари 2018 г. След това от януари 2019 г. до ден днешен документите са в Министерството на земеделието, което трябва да вземе решение за преотреждането на няколко декара земеделска земя в земя за промишлени цели. Това нещо все още не се е случило", обясни още той.

Снимка: btvnovinite.bg

Кметът на Перник Станислав Владимиров заяви, че само бързата реакция на институциите е попречила да се стигне до по-голяма трагедия.

„Имахме късмет, че се разминахме с една огромна трагедия. Беше укрепена стената, за да се спре разливът. Късмет е, че това огромно количество влезе в един утайник, който е намира в по-ниската част. Там са тръби, които отвеждат вливащата се вода в река Струма. Ако утайникът беше прелял, трагедията щеше да бъде много по-голяма“, каза Владимиров.

Снимка: btvnovinite.bg

След вчерашните взети пет проби, две от тях показват превишение на електропроводимост от поречието на река Струма. Останалите показатели са в норма.

Какви са загубите на хората - вижте във видеото: