На нови лекции в Академията на МВР с изпит накрая и санкции при провал ще отидат столични полицаи след задържането на трима десетокласници в София за надписа Save Ukraine на Паметника на съветската армия. Случаят е от края на миналата седмица, като вътрешният министър Бойко Рашков каза пред ресорната парламентарна комисия, че е „поразен“ от непознаването на закона от страна на униформените.

По случая тече проверка.

„Прокуратурата е била уведомена на следващия ден. Едно дете е преспало в килия в районното. (…) Според НК, ако деянието не представлява голяма обществена опасност, прокурорът може да прекрати досъдебното производство и лицата да отговарят по Указа за борба с дребното хулиганство, без да се занимава Прокуратурата. Оказва се, че това не е направено. Защо полицаите не са постъпили като родители? Сега ще се търси отговорност от служителите, това е нетърпимо“, подчерта Рашков.

И допълни: "Сега АМВР може би около 15-ина дни ще се занимава с тях, подготвили сме план, лекции – от събота, да не почваме от утре - национален празник".

Той отбеляза, че ако дирекциите в страната имат по 40-60% разкриваемост на престъпленията, то в столицата са едва 35%: „Нещото, което казах днес на ръководството на СДВР, е, че ако отношение на този процес се стараехме дори да намерим благоприятните оправдания защо е така (…) то сега това, което стана днес, което лично констатирах, че те явно не познават НК, НПК и ЗМВР, е доста отчайващо“.

По думите му в полицията „има обвързаности между служители на МВР и външни фактори – включително и политически, което е недопустимо за едно такова ведомство“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!