Стогодишният мост в русенското село Басарбово дочака своя ремонт след години 12 чакане. Съоръжението, по което минава обходният път между Русе и Бяла, е част от Републиканската пътна мрежа.

Едва тази година от Агенция „Пътна инфраструктура“ успяха да осигурят необходимите средства, за да може да се направи нужната рехабилитация.

Снимка: btvnovinite.bg

Мостът в село Басарбово, е изграден през 20-е години на миналия век. Той минава над река Русенски Лом и свързва двете части на населеното място. В сегашното си състояние мостът създава проблеми както за автомобилите, така и за пешеходците. От местната власт посочват, че многократно са алармирали институциите за проблема.

„Този мост е изключително важен не само за нашето населено място, а и за целия регион по простата причина, че това е държавен път и той е обходен за пътя Русе-София. Мога да ви кажа, че 12 години чакахме тоя ремонт“, казва кметът на селото Николай Колев.

Снимка: btvnovinite.bg

Първоначално мостът е бил двупосочен, но е нямало място за движение на пешеходци. „След като са обособили място за пешеходци и са сложили съвременните предпазни съоръжения – еластични огради, каквито той е нямал, за съжаление, те са стеснили габарита на моста и от двупосочен е станал еднопосочен“, обяснява ръководителят на проекта инж.Румен Йовчев.

Снимка: btvnovinite.bg

Ремонтът предвижда да се изградят изцяло нови пасарелки за пешеходците, които ще бъдат направени чрез изливане на нови фундаменти и върху тях ще се постави по една греда от двете страни. Така движението по моста ще стане отново двупосочно, а пешеходците ще преминават спокойно.

По проект трябва да се поставят нови бордюри на пътя, тъй като старите са в лошо състояние и са с денивелация. Обновеният мост трябва да бъде готов най-късно до Коледа.