„Няма как да бъде устойчиво това правителство. Спойката, която е между тези врагове теза и антитеза на корупция е взаимният им интерес. В момента, в който почвата се разклати при единия или при другия, а тя ще се разклати със сигурност, това правителство ще отиде много бързо в историята“, заяви пред bTV политологът Слави Василев.

„Това е една сюжетна линия, която е резултат от този брак по сметка, който вече се състоя в Народното събрание между немислимите врагове – тезата и антитезата на корупцията“, каза той.

Кумове на този съюз ще бъдат Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ, които гласуваха за правителството. Намеренията на управляващите са да осъществяват някакви сериозни реформи в държавата, добави Василев.

„Това, което бихме могли да очертаем са амбициите на новото правителство и в лицето на финансовия министър да действа бързо в собствения си сектор, предвид скорошната нужда от нов бюджет. Дали тези действия са правилни, или не, ще разберем“, заяви Геновева Петрова от „Алфа Рисърч“.

Тя коментира и избора на Делян Пеевски за член в Комисията по конституционни въпроси. „ДПС е много добро в измислянето и представянето на много провокативни символики. Зад това стои много ясно заявен интерес от страна на ДПС към въпросната конституционна реформа. ДПС има устойчив интерес, там където текат процеси по пренареждане на пластове“, смята тя.