Скоростта е виновна за 30 на сто от катастрофите у нас. Това сочи анализът на пътната полиция за първите 6 месеца.

Снимка: bTV

От началото на на годината до 30 юни живота си са загубили над 250 души по пътищата на страната. Ранените са 3 653. 

Снимка: bTV

Според анализа на КАТ увеличение на катастрофите и загиналите има в 12 области. Най-голям е ръстът на катастрофи на територията на Варна, Шумен и Монтана.

Снимка: bTV

3 месеца без книжка, 750 лева глоба и спиране на колата от движение за един месец. Тази тройна санкция прави идването на Христина Георгиева в КАТ болезнено. 

"Имах една снимка от КАТ, от мобилна камера, аз я обжалвах тази снимка, но не ми се получи обжалването, така че дойдох да си дам шофьорската книжка и да си понеса наказанието. Истината е, че има доста камери на КАТ и ни снимат всеки ден, трябва да бъдем внимателни. Аз доста превиших с над 50 км, в населено място, съветвам хората да не правят така", обясни Христина. 

От днес по пътищата в цялата страна ще се провежда акция „Скорост”. Тя се провежда и на територията на всички държави от ЕС.

Екипи на КАТ ще следят предимно за това дали шофьорите превишават разрешената за движение скорост.

През април имаше подобна операция у нас и данните сочат, че за една седмица са били заловени над 37 хиляди нарушители, карали с превишена скорост.

От днес всички камери на КАТ вече са изкарани по пътищата. Акция "Скорост" ще продължи по пътищата в цялата страна до неделя.