Върховната административна прокуратура сезира Националния строителен контрол да провери законността на строежа „Алепу вилидж“. Според местни жители и природозащитници, строежът на първа линия е в нарушение на Закона Черноморското крайбрежие.

Снимка: Ладислав ЦветковКратката хронология от последните дни изглежда така: 

  • Бетонната конструкция укрепва брега и още не е започнало строителството на курортния хотел. Това твърдят от РДНСК – Бургас;
  • Противниците на строежа са убедени, че бетонната постройка на 4 нива е част от изграждането на хотела. Недоволните са категорични, строителството е извън закона;
  • Местни активисти излязоха на протест заради твърденията на институциите, че 4-етажната постройка пред плажа е само подпорна конструкция. Те настояват прокуратурата да провери цялата историята с бившия общински терен, продължила 15 години. 

 

 

„Защо незаконно и под чие разпореждане е променен ОУП на Созопол, в който тук, в зона „А“ е направена промяна и са увеличени параметрите и височината на застрояване и всичко. Хората не помнят тук да е имало свлачище преди строежа“, коментира.

Снимка: Ладислав Цветков

Председателят на обществения съвет в Созопол Димитър Мишков твърди, че „едно беззаконие е направено законно и в момента да се стигне дотам, че всъщност ние да се чудим дали тези клетки са за птички или за някакви други животински видове, или са стълбищни клетки, дали са асансьорни шахти или не са асансьорни шахти“.

 

Потърсихме бившия кмет и екс председател на Общинския съвет в Созопол - Панайот Рейзи, но той отказа да коментира казуса. В София съпредседателят на партия „Зелените“, Борислав Сандов също е убеден, че строежът е незаконен.

Снимка: Ладислав Цветков

„Това е така, защото се намира в зона „А“, от морския бряг – на много малко разстояние.
Дори и да приемем, че това е укрепително съоръжение, което е абсурдно и цинично, не биха могли да се спазят параметри за озеленяване, както и с плътността на застрояване“, добави той. 

От два дни bTV прави опити да получи проекта за строежа. Засега, без успех. Според професор Стефчо Стойнев от Mинно-геоложкия университет, без документите, трудно може да се каже дали изграденото е част от първия етап – укрепване на брега или е същинският комплекс.

 

 

„Съществува такава практика, от гледна точка на икономическа и техническа. Укрепването да бъде, както чрез пилотни системи, така и комплексно. Пилотна система и сградата да играе ролята на допълнително укрепващо съоръжение. По този начин, хем се строи съответната сграда, хем се укрепва свлачището. Това нещо го има на много места“, уточни Стойнев.

 

 

 

В „Тази сутрин“ по bTV геодезистът Йоан Каратерзиян също коментира случая. „Строителите, след като получават разрешение от РИОСВ-Бургас, искат издаване на разрешение за строеж. Главният архитект на общината им издава разрешение. След това, внасят нотариално заверена декларация, че няма да строят това, за което имат разрешение от РИОСВ-Бургас, а ще строят нещо друго. „Това нещо е гавра със закона“, посочи Йоан Каратерзиян.

Снимка: Ладислав Цветков

Според експерта, ако прокуратурата си свърши работата, постройката ще бъде премахната, а собствениците – задължени да възстановят терена. bTV продължава с опитите си да представи гледната точка на инвеститора и проектантите. От ДНСК пък са категорични, че ако се установи, че тази конструкция служи не само за укрепване на земните маси, но е и част от бъдещия курортен комплекс, обектът няма да бъде въведен в експлоатация.